UE renunță la plafonarea prețului gazelor și propune alte măsuri
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Executivul UE renunță la impunerea unui plafon de preț pentru gazul rusesc, dar merge mai departe cu impozite excepționale pe profiturile "excedentare" ale companiilor energetice, potrivit unui document intern care a ajus în presă.

În documentul care este un proiect al unui ”instrument de urgență în domeniul energiei electrice” nu se regăsește nicio referire la plafonarea prețului gazelor, după ce statele membre nu au reușit să ajungă la un acord asupra restricțiilor săptămâna trecută. Se așteaptă ca UE să perceapă impozite excepționale pe profiturile mari ale companiilor producătoare de combustibili fosili, cu un plafon separat pentru veniturile producătorilor de energie electrică cu emisii reduse de carbon.

Se așteaptă ca președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să facă public planul european de combatere a creșterii prețurilor la electricitate atunci când va susține miercuri discursul anual privind starea Uniunii.

Textul final ar putea suferi modificări, dar proiectul dezvăluie îndoielile Comisiei cu privire la obținerea unui sprijin suficient din partea statelor membre ale UE pentru opțiunea sa preferată de a impune un plafon pentru gazul rusesc, ca răspuns la ceea ce a numit "militarizarea aprovizionării de către Kremlin".

Statele membre ale UE care importă cantități mari de gaz din Rusia, printre care Ungaria, Slovacia și Austria, s-au pronunțat împotriva plafonării prețului gazului rusesc, deoarece se tem că Rusia le-ar tăia gazele. Președintele rus, Vladimir Putin, a amenințat deja că va opri exporturile de energie către Europa dacă un astfel de plan va fi convenit.

Peste 10 țări, printre care Franța și Polonia, ar dori să impună un plafon de preț pentru toate gazele importate, pe care îl consideră o modalitate mai bună de a limita creșterea prețurilor. Comisia nu este entuziasmată de această idee, deoarece se teme că UE ar pierde în fața țărilor pregătite să plătească mai mult pe piața extrem de competitivă a gazelor naturale lichefiate.

Țările de Jos și Danemarca se tem de orice plafonare a prețurilor, în timp ce Germania se teme că o plafonare a prețurilor la gazele rusești ar crea diviziuni.

În condițiile în care statele membre sunt divizate, Comisia, care este responsabilă de elaborarea propunerilor legislative ale UE, urmărește măsuri care să unească cele 27 state ale blocului. Guvernele UE sunt în mare măsură de acord cu plafonarea prețului energiei electrice provenite din surse cu emisii reduse de dioxid de carbon, cum ar fi sursele regenerabile sau energia nucleară, și cu reciclarea acestor fonduri către gospodăriile și întreprinderile vulnerabile.

Companiile de petrol și gaze naturale se vor confrunta cu un impozit excepțional separat, descris ca fiind o "contribuție de solidaritate". În documentul care s-a scurs în presă și a fost consultat de The Guardian, Comisia estimează că profiturile companiilor din domeniul petrolului, gazelor și cărbunelui vor fi de cinci ori mai mari în 2022. Aceste profituri "excedentare" și "neașteptate", nu sunt rezultatul unor alegeri economice sau de investiții, afirmă comisia, ci "evoluțiile imprevizibile de pe piețele energetice ca urmare a războiului ilegal în curs de desfășurare din Ucraina". În text nu este propusă nicio rată pentru taxa pe profitul excepțional.

De asemenea, statele membre sunt invitate să convină asupra unui obiectiv obligatoriu de reducere a consumului de energie electrică în orele de vârf, deși nu a fost propusă nicio cifră.

Citește și: Norvegia spune NU! Adică respinge ideea plafonării prețului la gaze naturale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel