UE se aşteaptă ca Rusia să respecte contractele de energie (comisarul pentru economie)
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
UE se aşteaptă ca Rusia să respecte contractele de energie (comisarul pentru economie)
UE se aşteaptă ca Rusia să respecte contractele de energie (comisarul pentru economie)
Uniunea Europeană se aşteaptă ca Rusia să respecte contractele de energie existente, dar este pregătită să facă faţă provocării în cazul în care nu se remediază situaţia, a declarat sâmbătă comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, transmite Reuters.

Întrebat de oprirea gazoductului Nord Stream 1, Gentiloni le-a spus jurnaliştilor: "Nu ne temem de deciziile preşedintelui Vladimir Putin. Le cerem să respecte contractele, dar, dacă nu o fac, suntem pregătiţi să acţionăm".

Declaraţia comisarului pentru economie vine după ce Gazprom a anunţat vineri oprirea completă a tranzitului de gaze prin gazoductul Nord Stream din cauza unor scurgeri de ulei detectate în timpul lucrărilor de mentenanţă la unica staţie de comprimare aflată încă în funcţiune.

Anunţul a fost făcut cu o zi înainte de data când grupul rus trebuia să reia furnizarea în Europa prin gazoduct - care deja opera la doar 20% din capacitate- după finalizarea celor trei zile de lucrări de mentenanţă la o turbină a staţiei de comprimare.

Gentiloni a atras atenţia că nivelul capacităţilor de stocare a gazelor din UE este ridicat şi există planuri de reducere a consumului de energie, în perspectiva unei ierni dificile.

Măsurile de sprijinire a consumatorilor, afectaţi de creşterea facturilor la energie, trebuie să fie direcţionate şi să nu implice un nivel ridicat al datoriilor, a apreciat comisarul pentru economie, la Forumul de afaceri Ambrosetti Forum din nordul Italiei.

De asemenea, Gentiloni a declarat că şi alte ţări s-ar putea alătura deciziei G7 (principalele ţări industrializate din lume) de plafonare a preţurilor produselor petroliere şi a ţiţeiului provenit din Rusia.

"Discutăm cum să formăm o coaliţie extinsă. Sunt sigură că ţări ca Australia şi Coreea de Sud ar putea fi interesate să se alăture acestei coaliţii", a explicat comisarul pentru economie, referindu-se la decizia de vineri a G7. El a subliniat că ţările vor beneficia de scăderea preţului petrolului, chiar dacă nu semnează în mod oficial acordul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel