Escaladarea tensiunilor între Occident şi Rusia cu privire la Ucraina a generat temeri că livrările de gaze naturale ruseşti spre Europa ar putea fi oprite, ceea ce a determinat Comisia Europeană şi SUA să analizeze posibile soluţii alternative. Kadri Simson a precizat că rezultatele analizei vor fi prezentate la finele acestei luni.
"Este important ca toate statele membre să se aplece asupra gradului de pregătire şi să treacă în revistă planurile de rezervă pentru a se asigura că sunt adecvate. Comisia derulează o evaluare a situaţiei la nivel european în colaborare cu statele membre", a declarat Kadri Simson cu prilejul unei audieri în comisia de energie a Parlamentului European.
Regulile UE cer statelor membre să aibă un plan de răspuns la o criză a gazelor, plan care include măsuri de piaţă precum obligaţia furnizorilor de a găsi rapid alternative dar şi intervenţii guvernamentale precum ordonarea companiilor să închidă unele facilităţi industriale.
"Credem că stocurile de gaze disponibile în UE şi reţeaua noastră adecvată de terminale GNL ne va proteja de problemele în aprovizionare", a spus Kadri Simson. Comisarul european a apreciat că întrebarea "politică" este dacă Europa poate rezista unei perioade prelungită de preţuri mari, cum s-a întâmplat în ultimele luni pe fondul diminuării importurilor din Rusia, ceea ce a determinat guvernele UE să introducă reduceri de taxe, subvenţii şi alte măsuri pentru a proteja consumatorii de facturile mari.
Citește și Plafonarea prețurilor la alimente. Dragoș Frumosu: O să ajungem să mâncăm doar din import
Rusia asigură aproximativ 40% din necesarul de gaze naturale al UE. Zilele trecute, Qatarul, unul dintre cei mai mari exportatori de gaze lichefiate, a informat că nu va putea acoperi de unul singur nevoile energetice ale Uniunii Europene, în cazul unui deficit al aprovizionării blocului comunitar cu gaze din Rusia.
În luna ianuarie importurile europene de gaze naturale lichefiate au atins un nivel record de 11,8 miliarde metri cubi iar 45% din acestea au venit din SUA. Analiştii sunt de părere că o nouă majorare a livrărilor de gaze lichefiate spre UE ar putea fi limitată de capacităţile globale de lichefiere precum şi de contractele existente ale furnizorilor de a trimite GNL în Asia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...