Cele mai recente teste de stres la care vor fi supuse băncile europene reflectă modificările survenite în contextul macroeconomic, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a împins inflaţia la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii, ceea ce a impus şi majorarea rapidă a dobânzilor pentru contracararea inflaţiei.
Precedentele teste de stres efectuate în 2021 au fost concepute pentru a verifica rezistenţa băncilor la o perioadă îndelungată de dobânzi reduse.
Testele lansate marţi, cele mai ample şi mai stricte de până acum, pleacă de la ipoteza că Rusia va opri complet livrările de gaze spre Europa, ceea ce va duce la explozia preţurilor la energie, iar inflaţia în Uniunea Europeană va urca la 9,7%, comparativ cu un vârf de 10,6% atins în luna octombrie în zona euro.
Testele de stres au devenit un exerciţiu regulat pentru băncile europene, efectuate iniţial pentru a le recapitaliza după ce au fost salvate de la faliment cu banii contribuabililor în urma crizei financiare din urmă cu un deceniu, iar mai recent pentru a le verifica rezilienţa.
Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a precizat că cea mai recent rundă de teste, concepute în colaborare cu BCE, acoperă 70 de bănci din Uniunea Europeană, cu 20 mai multe decât în 2021, reprezentând 75% din totalul activelor bancare din blocul comunitar.
"Scenariul elaborat este unul negativ cu o ipotetică înrăutăţire severă a evoluţiilor geopolitice, însoţită de o creştere a preţurilor la materiile prime şi o revenire a pandemiei de COVID-19", a precizat EBA într-un comunicat de presă. Aceste evoluţii ar conduce la o scădere cu 6% a Produsului Intern Brut, explozia şomajului, scăderea preţurilor pe piaţa imobiliară, întreruperea livrărilor de gaze, o inflaţie ridicată persistentă şi dobânzi mari până în 2025.
Rezultatele actualelor teste de stres vor fi publicate la finele lunii iulie iar pe baza lor vor fi efectuate evaluările anuale privind rezervele de capital.
Scenariul ipotetic avut în vedere de EBA contrastează cu previziunile BCE, conform cărora inflaţia ar urma să scadă la 6,3% în acest an şi la 3,4% anul viitor. În plus, BCE mizează pe accelerarea creşterii economice până la 0,5% în acest an, şi la 1,9% anul viitor.
Citește și Confruntare între BCE și piețe, săptămâna viitoare
"Prețurile actuale ale pieței nu sunt coerente", au scris joi, într-o notă, strategii Societe Generale, inclusiv Ninon Bachet. "Economiștii noștri se așteaptă ca BCE să se oprească la 3,75%, cu riscuri de creștere, ceea ce înseamnă că piața poate stabili un preț mai mare."
Ninon Bachet vede randamentele bund pe 10 ani tranzacționându-se la 2,5% până la 3% în prima jumătate a anului și recomandă utilizarea opțiunilor pentru a estompa prețurile excesive de reducere a ratei. Chiar și după o vânzare recentă, randamentele obligațiunilor germane pe 10 ani sunt cu peste 30 de puncte de bază sub vârful din 30 decembrie, la 2,25%. Și în timp ce piața estimează reduceri ale ratelor cu aproximativ 30 de puncte de bază între septembrie 2023 și martie 2024, aceste pariuri sunt exagerate, a spus ea. ....
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...