UE testează rezistența băncilor la perioade lungi de dobânzi ridicate
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Testele de test au devenit un exercițiu frecvent pentru băncile europene
Testele de test au devenit un exercițiu frecvent pentru băncile europene
Autorităţile europene de reglementare în domeniul bancar au lansat marţi o nouă rundă de teste de stres, destinate să verifice capacitatea băncilor de a face faţă unei perioade îndelungate de inflaţie şi dobânzi ridicate, într-un context în care Banca Centrală Europeană este aşteptată să continue să majoreze costul creditului, transmite Reuters.

Cele mai recente teste de stres la care vor fi supuse băncile europene reflectă modificările survenite în contextul macroeconomic, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a împins inflaţia la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii, ceea ce a impus şi majorarea rapidă a dobânzilor pentru contracararea inflaţiei.

Precedentele teste de stres efectuate în 2021 au fost concepute pentru a verifica rezistenţa băncilor la o perioadă îndelungată de dobânzi reduse.

Testele lansate marţi, cele mai ample şi mai stricte de până acum, pleacă de la ipoteza că Rusia va opri complet livrările de gaze spre Europa, ceea ce va duce la explozia preţurilor la energie, iar inflaţia în Uniunea Europeană va urca la 9,7%, comparativ cu un vârf de 10,6% atins în luna octombrie în zona euro.

Testele de stres au devenit un exerciţiu regulat pentru băncile europene, efectuate iniţial pentru a le recapitaliza după ce au fost salvate de la faliment cu banii contribuabililor în urma crizei financiare din urmă cu un deceniu, iar mai recent pentru a le verifica rezilienţa.

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a precizat că cea mai recent rundă de teste, concepute în colaborare cu BCE, acoperă 70 de bănci din Uniunea Europeană, cu 20 mai multe decât în 2021, reprezentând 75% din totalul activelor bancare din blocul comunitar.

"Scenariul elaborat este unul negativ cu o ipotetică înrăutăţire severă a evoluţiilor geopolitice, însoţită de o creştere a preţurilor la materiile prime şi o revenire a pandemiei de COVID-19", a precizat EBA într-un comunicat de presă. Aceste evoluţii ar conduce la o scădere cu 6% a Produsului Intern Brut, explozia şomajului, scăderea preţurilor pe piaţa imobiliară, întreruperea livrărilor de gaze, o inflaţie ridicată persistentă şi dobânzi mari până în 2025.

Rezultatele actualelor teste de stres vor fi publicate la finele lunii iulie iar pe baza lor vor fi efectuate evaluările anuale privind rezervele de capital.

Scenariul ipotetic avut în vedere de EBA contrastează cu previziunile BCE, conform cărora inflaţia ar urma să scadă la 6,3% în acest an şi la 3,4% anul viitor. În plus, BCE mizează pe accelerarea creşterii economice până la 0,5% în acest an, şi la 1,9% anul viitor. 

Citește și Confruntare între BCE și piețe, săptămâna viitoare

"Prețurile actuale ale pieței nu sunt coerente", au scris joi, într-o notă, strategii Societe Generale, inclusiv Ninon Bachet. "Economiștii noștri se așteaptă ca BCE să se oprească la 3,75%, cu riscuri de creștere, ceea ce înseamnă că piața poate stabili un preț mai mare."

Ninon Bachet vede randamentele bund pe 10 ani tranzacționându-se la 2,5% până la 3% în prima jumătate a anului și recomandă utilizarea opțiunilor pentru a estompa prețurile excesive de reducere a ratei. Chiar și după o vânzare recentă, randamentele obligațiunilor germane pe 10 ani sunt cu peste 30 de puncte de bază sub vârful din 30 decembrie, la 2,25%. Și în timp ce piața estimează reduceri ale ratelor cu aproximativ 30 de puncte de bază între septembrie 2023 și martie 2024, aceste pariuri sunt exagerate, a spus ea. ....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Greciei, pesimistă cu privire la anul 2024

Banca Greciei a înrăutăţit estimările privind anul în...

România va avea cea mai modernă fabrică de pulberi din UE

Premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit duminică seara...

Sprijin financiar uriaș al Băncii Mondiale pentru Egipt

Egiptul se confruntă cu o criză de valută și cu deficite...

Reclamele vor fi interzise în anumite spații publice

În curând se va interzice montarea reclamelor pe anumite...

România, ”campioana europeană” la inflație

Datele publicate de Eurostat indică o scădere a ratei...

Un altfel de Santoniri. Există o varianta și mai scumpă

Pentru turiștii în căutare de o experiență unică, o nouă...

Sotheby’s sparge tiparele! Licitație de ceasuri ... atipice

Pe 11 aprilie, Sotheby's sparge tiparele oferind spre...

Companiile de ridesharing își pierd privilegiile

Guvernul României urmează să impună aceleași cerințe pe...


pixel