UE vrea să schimbe regulile pentru a evita penuriile de medicamente
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Inițiative sunt, dar până să se treacă și în practică o să mai dureze
Inițiative sunt, dar până să se treacă și în practică o să mai dureze
Propunerile de modificare a normelor Uniunii Europene în domeniul farmaceutic vor include obligații mai stricte privind furnizarea de medicamente și notificări mai rapide în caz de penurie, a anunțat comisarul european pentru sănătate, Stélla Kyriakídou.

Vorbind în cadrul unei sesiuni a Parlamentului European, Stélla Kyriakídou a declarat că penuria de antibiotice este o problemă tot mai mare pentru multe țări europene și a spus că propunerea Comisiei Europene de revizuire a reglementărilor farmaceutice va fi prezentată în martie.

"Scopul nostru este și rămâne acela de a asigura accesul la medicamente pentru toți pacienții care au nevoie de ele și de a evita orice perturbare a pieței medicamentelor din UE", a explicat Stélla Kyriakídou.

Potrivit Agenției Europene pentru Medicamente, au fost raportate penurii de antibiotice în 26 de țări europene.

Epidemia anormal de timpurie a infecțiilor respiratorii în Europa din această iarnă și capacitatea de producție insuficientă se află la originea acestor penurii, a subliniat Stélla Kyriakídou.

Mulți dintre deputații europeni care au luat cuvântul în cadrul sesiunii au declarat că este urgent să se abordeze aceste lipsuri. Dar experții spun că penuria de medicamente generice esențiale, cum ar fi antibioticele, va fi probabil recurentă în Europa din cauza problemelor intrinseci ale sectorului, cum ar fi migrarea treptată a producției de medicamente generice către Asia.

UE desfășoară toate opțiunile de reglementare și discută cu companiile pentru a crește producția și a atenua penuria, a declarat marți Stélla Kyriakídou.

Ea a adăugat că Autoritatea pentru pregătirea și răspunsul în caz de urgență în domeniul sănătății (HERA), organismul de criză în domeniul sănătății al UE înființat în timpul pandemiei COVID-19, ar putea achiziționa medicamente și materiale medicale în numele statelor membre pentru a face față penuriei.

Citește și Pfizer va vinde vaccinuri și medicamente la preț redus

Printre medicamentele și vaccinurile implicate se numără produse care "tratează sau previn multe dintre cele mai mari amenințări de boli infecțioase și netransmisibile cu care se confruntă în prezent țările cu venituri mici", cum ar fi antibioticele și chimioterapia, a adăugat compania....

Citește și Lipsă de medicamente în Franța: Decizie radicală privind paracetamolul

Pentru simplul motiv că regimul de la Beijing a interzis exportul de paracetamol, în condițiile în care această țară produce o mare parte din ingredientul activ folosit de laboratoarele din numeroase țări ale lumii. În acest context, autoritățile de la Paris s-au văzut obligate să interzică până la sfârșitul lunii lunii ianuarie, vânzările online de produse pe bază de paracetamol. ....

Citește și Este oficial. Pragul maxim al pensiei pentru a beneficia de acest drept

„Această creștere a plafonului de la 1.429 lei la 1.608 lei/lună inclusiv are în vedere creșterea cu 12,5% a valorii punctului de pensie începând cu data de 1 ianuarie 2023, precum și prevederile art. 85 alin. (2) din Legea nr. 127/2019, cu modificările ulterioare, astfel încât să nu fie afectat accesul pensionarilor la medicamente compensate cu 90%”, scrie în motivarea ce a însoțit hotărârea în faza de proiect.... 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

China lansează o nouă forță de apărare cibernetică

China a anunțat crearea în cadrul armatei a unei noi...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel