Trump a extins conflictul comercial care planează asupra economiei globale, anunțând marți introducerea unui tarif de 50% pentru cuprul importat și pregătirea unor taxe suplimentare, îndelung amenințate, pentru semiconductori și produse farmaceutice.
Marți seara, într-o postare pe rețeaua sa Truth Social, Trump a declarat că va publica „cel puțin șapte” noi notificări tarifare miercuri dimineață, urmând ca altele să fie anunțate în cursul zilei, fără a oferi detalii suplimentare.
Aceste măsuri vin la o zi după ce administrația americană a notificat 14 parteneri comerciali – inclusiv aliați majori precum Japonia și Coreea de Sud – despre impunerea unor tarife de minimum 25% începând cu 1 august.
Trump a declarat că discuțiile comerciale cu Uniunea Europeană și China decurg bine, menționând că blocul comunitar – cel mai important partener comercial bilateral al SUA – este mult mai deschis la dialog decât în trecut.
„Ne-au tratat foarte prost până de curând, iar acum ne tratează foarte frumos. Este, practic, o altă lume”, a spus Trump.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a răspuns prudent în fața Parlamentului European: „Rămânem fideli principiilor noastre, ne apărăm interesele, negociem cu bună-credință și ne pregătim pentru toate scenariile.”
Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că obiectivul UE este de a finaliza un acord comercial cu SUA înainte de 1 august – posibil chiar în zilele următoare. Totuși, ministrul economiei din Italia, Giancarlo Giorgetti, a avertizat că negocierile sunt „foarte complicate” și ar putea continua până în ultima clipă.
Piețele bursiere au reacționat cu calm miercuri, în ciuda noilor amenințări tarifare. Yenul japonez a rămas în scădere după anunțarea taxelor impuse Japoniei.
Potrivit estimărilor Yale Budget Lab, rata efectivă a tarifelor suportate de consumatorii americani a urcat la 17,6%, de la 15,8% anterior – cel mai ridicat nivel din 1934 până în prezent.
Administrația Trump prezintă tarifele ca pe o sursă majoră de venituri. Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a declarat că Washingtonul a colectat deja aproximativ 100 de miliarde de dolari, cu perspective de a ajunge la 300 de miliarde până la finalul anului. În anii anteriori, încasările anuale din tarife au fost în jur de 80 de miliarde de dolari.
Trump promitea, în aprilie, „90 de acorduri comerciale în 90 de zile”, în urma unei serii de taxe vamale specifice pe țări. Până în prezent, au fost finalizate doar două acorduri – cu Marea Britanie și Vietnam. Liderul de la Casa Albă a declarat că un acord cu India este „aproape finalizat”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la...
Unicornul european Revolut își ridică miza: vrea...
OpenAI pregătește lansarea unui browser AI care...
Trump impune noi tarife vamale...
Sub presiunea lui Donald...
Producătorul Cubului Rubik, înfrânt în instanță: UE...
România rămâne sub lupa Uniunii...
Leul pierde teren în fața...
O decizie finală pentru toate...
Premierul Ilie Bolojan și-a...
O decizie finală pentru toate...
Ministerul Investițiilor și...
Indicele ROBOR la trei luni, în...
Comisia Europeană a lansat o...
Prețul cuprului a înregistrat marți cea mai mare...
Circa 2.300 de persoane şi-au...
Executivul condus de Ilie...
Ministerul Finanțelor anunță...