Sursele verzi de energie, seamănă discordie între UE și SUA

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Energia nucleara va fi inclusă pe lista surselor verzi de energie
Energia nucleara va fi inclusă pe lista surselor verzi de energie
Uniunea Europeană, cel mai probabil, va include gazele naturale și energia nucleară ca investiții durabile în energie verde în lista pe care o va prezenta la jumătatea lunii ianuarie, a declarat un comisar important. 

Gazul nu este o sursă de energie "ideală", dar este mai bună decât cărbunele, a declarat Thierry Breton, șeful pieței interne a UE, într-un interviu publicat de Die Welt în weekend. "Dacă nu doriți energie nucleară, trebuie să fiți pragmatici și să renunțați la  încăpățânarea ideologică".

"Energia atomică și gazele naturale ne vor ajuta să ne atingem obiectivele climatice", a spus Breton. "De aceea, noi, în Comisie, contăm să prezentăm o taxonomie care să includă energia nucleară și gazele naturale."

UE încă dezbate așa-numita listă de "taxonomie" care stabilește investițiile în energie durabilă, în timp ce blocul face presiuni pentru a-și îndeplini ambițiile privind emisiile de carbon până în 2050. La summitul din această săptămână, liderii UE au fost divizați în ceea ce privește includerea gazelor naturale și a energiei nucleare în listă, mai ales că țările se confruntă cu costuri energetice record.

Pandemie și terorism. Ce s-a adeverit din profețiile lansate de americani în 1997

Săptămâna aceasta, Breton a acuzat-o, de asemenea, pe secretarul american al Comerțului, Gina Raimondo, că face lobby în numele marilor companii din domeniul tehnologiei, după ce a criticat noile norme UE în domeniul tehnologiei ca afectând în mod disproporționat companiile americane.

"Nu este ceva ce facem împotriva nimănui", a declarat Breton pentru Financial Times. "O facem pentru concetățenii noștri europeni și pentru companiile noastre. Aceasta este datoria noastră".

Breton a declarat că are numerele de telefon ale tuturor firmelor importante din domeniul tehnologiei cu sediul în SUA și că acestea îl pot suna pentru a-și exprima îngrijorarea: "Am putea discuta", a spus el. "Așa că nu avem nevoie de lobby suplimentar".

Breton a vorbit la doar câteva zile după ce a declarat în Parlamentul European că Consiliul comun SUA-UE pentru comerț și tehnologie "nu a fost deosebit de fructuos" în acest stadiu în ceea ce privește reglementarea firmelor Big Tech. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Elena Cristian
Garnizoana Bacău / Foto: MApN
Energie electrică / Foto: Freepik
România intră în Schengenul terestru de la 1 ianuarie

România intră complet în Schengen de la 1 ianuarie 2025

România a obținut astăzi un acord crucial pentru...

ANAF / Foto: Oana Pavelescu
CET Sud
Elon Musk este perceput ca un risc la Casa Albă
Fosta uzină Laminorul
Bursa de la București
Pașaport SUA / sursa foto: Freepik.com
Foto: Pexels.com
Capitoliul / FOTO: Freepik

Economia SUA, creștere solidă în trimestrul al treilea

Economia SUA a înregistrat o creștere solidă în...

BVB

Victor Ponta: De luna viitoare am putea rămâne fără bani

Fostul premier și lider social democrat, Victor Ponta, a...

Gaze
Foto: Arhiva. Protest BNS în Piața Victoriei
Avocat / FOTO: Freepik

Soarta TikTok în Statele Unite se joacă pe 6 decembrie

Se profilează o decizie crucială pentru TikTok în...

Războiul înghite mulți bani
Marius Budăi
Marius Budăi / Foto: gov.ro
Posibile probleme cu încălzirea
iPhone
Ședință de Guvern / gov.ro
Bani / Foto: DCBusiness

pixel