Un nou voucher de 200 de lei destinat românilor. Ce trebuie făcut
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Ce trebuie să facă românii care vor să intre în posesia acestui voucher
Ce trebuie să facă românii care vor să intre în posesia acestui voucher
Este o propunere legislativă depusă în Senat, Camera superioară a Parlamentului României, și este destinată românilor care au împlinit vârsta de 14 ani. 

Potrivit proiectului de act normativ aflat deja pe masa senatorilor, la împlinirea vârstei de 14 ani, persoanele cu domiciliul în România vor primi câte un voucher în valoare de 200 de lei, pe care îl vor putea folosi pentru a urma cursuri de prim-ajutor. Conform aceluiași document, respectivul voucher ar urma să se acorde, în cazul în care proiectul ajunge să intre în vigoare, adică după ce va parcurge întreaga procedură parlamentară, va fi semnat de președinte și publicat în Monitorul oficial, ”începând cu data de 1.01.2023”. 

Valoarea voucherului în cauză va putea fi actualizată anual, prin hotărâre de Guvern, cu rata inflaţiei. El va fi emis pe suport electronic și se va acorda la cererea beneficiarului sau a reprezentantului său legal, de către primăria de domiciliu. Excepție de la ultimă regulă se va face în cazul tinerilor care împlinesc vârsta de 14 ani, care vor primi voucherul la eliberarea actului de identitate.

”(1) Valoarea voucherelor de prim-ajutor de bază este suportată din bugetul de stat, prin bugetele locale ale unităţilor dministrativ-teritoriale. (2) Sumele prevăzute la alin. (1) se transferă prin legea bugetului de stat către unităţile dministrativ-teritoriale, cu respectarea prevederilor Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare. (3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), unităţile administrativ-teritoriale pot aloca fondurile necesare din bugetul propriu”, se precizează în proiectul respectiv. 

Cursurile de prim-ajutor vor avea o durată de minimum trei ore şi vor conţine cel puţin elemente de suport vital de bază (recunoaşterea stopului cardiac, a accidentului vascular cerebral, a unui episod de epilepsie, compresiunile toracice, ventilaţia artificială, utilizarea defibrilatorului semiautomat extern, hemostază şi dezobstrucţia căilor aeriene etc.).

”Astăzi, 8/10 români nu ştiu să acorde primul ajutor”, se subliniază în expunerea de motive, ce amintește, printre altele că ”România ocupă primul loc în Europa la numărul de fatalităţi rutiere, cu 92 de decese la milionul de locuitori în 2021. în condiţiile în care 50% din toate decesele rezultate în urma accidentelor rutiere au loc la câteva minute după accidenf, iar în România instituţiile de resort comunică în spaţiul public un timp de intervenţie al ambulanţei de 5-8 minute, în timp ce nu mai puţin de 90% dintre români nu ştiu să acorde primul ajutor cunoştinţele de efectuare a manevrelor de resuscitare se dovedesc o resursă crucială, dar neexploatată, pentru salvarea de vieţi omeneşti în România”, notează autorii propunerii legislative. 

”Prezenta propunere legislativă urmăreşte dezvoltarea unei culturi a siguranţei, creşterea gradului de conştientizare şi formare în oferirea de prim-ajutor şi acţiuni de salvare a vieţii prin finanţarea participării populaţiei la cursuri autorizate de prim-ajutor de bază, în condiţii care se vor stabili ulterior prin Hotărâre de Guvern”, concluzionează inițiatorii actului normativ. 

Cel puțin 50% din totalul cursului va fi reprezentată de exerciţii practice supravegheate, cu raport instructor/ cursant de maximum 1/10, pe manechine specializate (resuscitare cardio-pulmonară adult, dezobstrucţie adult, defibrilator pentru simulări). Măsura e programată să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023, dar, ținând cont de faptul că suntem deja în decembrie, e foarte puțin probabil ca proiectul ce o conține să parcurgă toți pașii necesari aplicării.

Citește și Vouchere de 1.400 de lei. Ajutor pentru cei plata energiei. Cine sunt cei care primesc sprijinul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel