2022 îngheață salariile bugetarilor iar pensiile speciale nu se acordă aleșilor locali
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Proiectul de OUG instituie austeritatea
Proiectul de OUG instituie austeritatea
Guvernul vizează adoptarea unei Ordonanță de Urgență care prevede opt reglementări care afectează angajații de la stat.

Câteva modificări vizează salariile bugetarilor, indemnizația de hrană, munca suplimentară, dar și pensiile speciale pentru aleșii locali. Ordonanța va fi adoptată rapid înainte de adoptarea bugetului pe 2022.

Salariile bugetarilor, înghețate

OUG-ul prevede că “începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/ indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține la același nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2021”.

Însă salariile angajaților din sănătate și asistență socială se vor majora, de la 1 ianuarie, cu un sfert din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi cel din luna decembrie 2021.

În același timp, vor fi înghețate la nivelul din această lună și sporurile, indemnizațiile, compensațiile ori primele care fac parte din salariul brut lunar ori solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice.

Indemnizația de hrană

Proiectul de OUG stabilește că “în anul 2022, valoarea lunară a indemnizației de hrană se menține la nivelul din anul 2021”. De altfel, valoarea din acest an a indemnizației de hrană e cea folosită și în 2019, respectiv 346 de lei.

Munca suplimentară

În 2022, pentru munca suplimentară și munca în zilele de repaus săptămânal ori sărbători legale, bugetarii nu vor primi bani, ci vor putea fi recompensați doar cu timp liber corespunzător.

Vor fi exceptați de la această regulă militarii, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

Tichete de creșă

Bugetarii vor putea primi doar tichete de creșă, nu și alte bilete de valoare. Conform proiectului, instituțiile și autoritățile publice vor putea acorda bugetarilor numai tichete de creșă, nu și alte bilete de valoare.

Angajații la stat nu vor beneficia de prime, acestea putând fi acordate doar sportivilor, elevilor, studenților, cercetătorilor sau profesorilor cu rezultate deosebite.

Veste proastă pentru bugetari. Ce se va întâmpla cu VENITURILE lor în 2022

Noua lege a pensiilor. Budăi, despre prioritatea ZERO a Guvernului

Vouchere de vacanță pe 5 ani. Propunere care va schimba totul

Indemnizațiile militarilor și polițiștilor

Drepturile extrasalariale primite de militari, polițiști sau polițiștii de penitenciare își vor păstra valoarea. Practic, în 2022, indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile sau compensaţiile lunare pentru chirie primite de militari și polițiști vor fi menținute la valoarea din decembrie 2021.

Același lucru se va întâmpla și în cazul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană şi, respectiv, valorii financiare anuale a normelor de echipare, precum şi valorii financiare a drepturilor de echipament.

Indemnizația pentru ieșirea la pensie

Ajutoarele sau indemnizaţiile pentru ieşirea la pensie nu se acordă. „În anul 2022 nu se acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă”, scrie în proiect. Totuși, regula nu se aplică la decesului angajatului.

Pensii speciale

Pensiile speciale nu se acordă nici în 2022, iar pensia de serviciu nu se actualizează. La fel ca în acest an, nici în 2022 nu se acordă pensiile speciale pentru aleșii locali. Apoi, pensia de serviciu nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei în 2022. Vorbim aici despre pensiile personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, membrilor Corpului diplomatic şi consular al României, militarilor sau personalului medical participant la acţiuni medicale  împotriva COVID-19.

Ziua liberă pentru CFR-iști

Ziua liberă specială pentru salariații feroviari se acordă din 2023. Mai exact, se amână intrarea în vigoare a actului normativ care stabilește acordarea unei zile libere suplimentare salariaților feroviari, respectiv Legea 195/2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel