Un post TV din Polonia a rămas fără reclame. Procurorii anchetează declarațiile făcute pe post
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Sigla postului TV Republika
Sigla postului TV Republika
Declarațiile revoltătoare au fost făcute la un post de televiziune comercial cu orientare politică de dreapta.

Procurorii din Polonia investighează după ce comentatorii au glumit la un post de televiziune de dreapta că migranții ar trebui trimiși la Auschwitz sau ar trebui să fie tatuați sau microcipați ca niște câini, iar unele companii și-au retras publicitatea de la acest post de televiziune.

Comentariile au fost făcute în cursul săptămânii trecute de invitați au postului TV Republika, un post privat al cărui rol de platformă pentru opiniile conservatoare a crescut după ce partidul național conservator, Lege și Justiție, a pierdut controlul guvernului polonez și al mass-mediei publice.

În timpul celor opt ani cât a fost la putere, Lege și Justiție a transformat televiziunea de stat finanțată de contribuabili într-o platformă pentru programe care prezentau migrația pe scară largă în Europa ca pe un pericol existențial. Mass-media de stat a difuzat teorii ale conspirației, cum ar fi o afirmație potrivit căreia elitele liberale ar vrea să forțeze oamenii să mănânce gândaci, precum și conținut antisemit și homofob și atacuri la adresa adversarilor partidului, inclusiv a noului prim-ministru Donald Tusk.

Răspândirea discursului instigator la ură este o infracțiune conform legislației poloneze. În timp ce posturile publice de televiziune au fost protejate de presiunile pieței și de cele legale sub guvernul anterior, TV Republika se confruntă acum cu ambele.

IKEA a anunțat că își retrage publicitatea de pe acest post, ceea ce i-a determinat pe unii politicieni conservatori să îndemne oamenii să boicoteze gigantul suedez de produse pentru casă. Ulterior, și alte companii, printre care Carrefour și MasterCard, au anunțat că își retrag publicitatea.

Controversatele declarații de la radio au fost făcute în contextul în care Uniunea Europeană a încercat să își revizuiască sistemul de azil învechit.

Jan Pietrzak, satirist și actor, a declarat duminică la TV Republika că a făcut o glumă sarcastică  atunci când a afirmat că: "Avem barăci pentru imigranți: la Auschwitz, Majdanek, Treblinka, Stutthof", a spus Pietrzak, referindu-se la lagărele de concentrare și de exterminare pe care forțele germane naziste le-au operat în Polonia ocupată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Trei zile mai târziu, Marek Król, un fost editor al săptămânalului polonez Wprost, a declarat și acesta că imigranții ar putea fi microcipați ca și câinii, dar că ar fi mai ieftin să li se tatueze numere pe brațul stâng.

Directorul de programe al TV Republika a declarat că postul de televiziune este în profund dezacord cu aceste declarații dar nu a spus că acesta a fost interzis pe post. Reprezentantul postului TV a mai declarat că postul "este casa libertății de exprimare, dar și un loc de respect pentru fiecare ființă umană".

Premierul Tusk a condamnat cu fermitate recentele izbucniri xenofobe și a declarat că acestea au rezultat din faptul că astfel de persoane și ideile lor au fost recompensate ani de zile de fostul guvern și de actualul președinte Andrzej Duda.

Muzeul de stat Auschwitz-Birkenau a condamnat "declarațiile politice imorale cu privire la refugiați” și că: ”Acest lucru a depășit limitele a ceea ce este acceptabil în lumea civilizată", a declarat directorul Piotr Cywiński.

Rafał Pankowski, șeful asociației antirasiste Never Again, a declarat că a fost șocat de comentarii, dar încurajat de dezgustul exprimat pe rețelele de socializare și de companiile care și-au retras publicitatea.

"S-a ajuns în punctul în care societatea, sau o mare parte a societății, s-a săturat de toate aceste discursuri instigatoare la ură", a spus Pankowski. "Conștientizarea și nerăbdarea au crescut de ceva timp".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Portugalia va construi un nou aeroport la Lisabona

Acest nou aeroport, care se va numi Luis de Camoes, „are...

Ambițiile spațiale ale Chinei reprezintă o amenințare?

Pe 3 mai, China a lansat una dintre cele mai ambițioase...

Scădere istorică a prețului boabelor de cacao

Iar ceea ce a pus capăt ascensiunii la fel de istorice...

Mircea Coșea: BNR a ajuns un alergător singur de cursă lungă

Banca Națională a României a transmis luni, 13 aprilie,...

Şeful Fed anunţă că va mai dura până la scăderea dobânzilor

Jerome Powell, președintele Rezervei Federale a SUA, a...

Grup de influenceri, proces împotriva interzicerii TikTok

Un grup de influenceri TikTok au intentat un proces la o...

Cuprul, tot mai căutat şi mai scump

Cotația “futures” a cuprului a crescut cu aproape 23%...

Ce s-a decis în şedinţa de Guvern de marţi. Află detalii

Actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului...

Cu cât s-a scumpit manopera în service-urile auto

S-a scumpit serios manopera pentru reparaţiile auto.

China se opune ferm noilor taxe vamale impuse de SUA

China și-a arătat opoziția față de majorarea tarifelor...


pixel