Răsturnare de situaţie în cazul satului retrocedat în totalitate. Ce au decis judecătorii

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Intrarea în satul Nadăș
Intrarea în satul Nadăș
Locuitorii satului Nadăș au trăit în ultimii ani într-un veritabil carusel al hotărârilor judecătorești timp de 12 ani, în procesele purtate cu familia  Colțeu, care a fost împroprietărită, în anul 2006, cu aproape toate terenurile din localitate.

Magistraţii Tribunalului Olt au admis marţi recursul depus de soţii Viorica şi Mihai Alexandru Colţeu privind terenurile din satul arădean Nadăş şi au respins ca tardive cererile de revizuire formulate de Comisia Locală de fond funciar Tăuţ şi Comisia Judeţeană de fond funciar Arad. 

Soluţia pronunţată de Tribunalul Olt este irevocabilă

"Admite recursul. Modifică în tot sentinţa şi în parte încheierea de şedinţă din data de 09.07.2018. Respinge ca inadmisibile cererile de intervenţie accesorie formulate de Biriş Iovu, Rad Nicolae, Paşcalău Avram şi RNP Romsilva - Direcţia Silvică Arad. Admite excepţia tardivităţii şi respinge ca tardive cererile de revizuire precizate, formulate de revizuentele Comisia Locală de fond funciar Tăuţ şi Comisia Judeţeană de fond funciar Arad. Menţine restul dispoziţiilor din încheierea de şedinţă din data de 09.07.2018. Obligă revizuentele în solidar la plata sumei de 10.856,43 lei, cheltuieli de judecată către intimaţii Colţeu Mihai Alexandru şi Colţeu Viorica. Irevocabilă", se arată în soluţia pronunţată de Tribunalul Olt.

Procesul de revizuire în aşa-zisul caz "Nadăş" (procesul locuitorilor satului arădean Nadăş cu familia Mihai Alexandru şi Viorica Colţeu, care a primit, printr-o decizie a Judecătoriei Ineu, o hotărâre de împroprietărire cu peste 8.500 de hectare de pădure şi terenuri agricole în zona satului respectiv) s-a judecat pe fond şi apoi s-a rejudecat la Judecătoria Balş. În octombrie 2018 soţii Colţeu au făcut apel la soluţia pronunţată de Judecătoria Balş.

În septembrie 2017, magistraţii Judecătoriei Balş au admis cererile de revizuire formulate în cazul terenurilor din satul arădean Nadăş de către comisiile locală şi judeţeană de fond funciar şi au decis să schimbe în totalitate sentinţa Judecătoriei Ineu din 2006, prin care se stabilea reconstituirea în favoarea familiei Colţeu a dreptului de proprietate în natură pentru suprafaţa totală de 8.762 hectare de teren şi pădure. Soluţia pronunţată de magistraţii din Balş a fost atacată la Tribunalul Olt, care pe 6 martie 2018 a trimis cauza spre rejudecare la Judecătoria Balş.

Procesul dintre localnici şi familia Colţeu durează de peste zece ani

Totul a început în anul 2006, când Judecătoria Ineu a admis o plângere a soţilor Viorica şi Mihai Colţeu, prin care aceştia cereau anularea unor hotărâri din 2005 ale Comisiei judeţene şi Comisiei locale Tăuţ pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor.

La acel moment, judecătoria a stabilit reconstituirea în favoarea familiei Colţeu a dreptului de proprietate în natură pentru suprafaţa totală de 8.762 hectare de teren şi pădure, împreună cu clădiri sau alte construcţii aflate pe acestea.

În anul 2014, DNA Timişoara a descins la cabinetele notariale care au perfectat actele familiei Colţeu, dar şi la Ocolul silvic privat din Nadăş. Procurorii DNA au stabilit, urmare a unor expertize grafoscopice, că o parte din documentaţia ce a stat la baza acestei retrocedări a fost falsificată.

În vara anului 2017, familia Colţeu, care susţinea că trebuie să moştenească aproape 9.000 de hectare de teren în extravilanul satului arădean Nadăş, după prezentarea unui certificat de moştenitor, dovedit ulterior a fi fost falsificat, a pierdut, irevocabil, procesul la instanţa supremă.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins în luna iunie 2017, definitiv, contestaţiile membrilor familiei Colţeu, după ce judecătorii Curţii de Apel Timişoara au desfiinţat certificatul de moştenitor la solicitarea procurorilor DNA, care au constatat că acesta fusese falsificat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump

pixel