Un sfert din România ar dispărea sub ape dacă Antarctica s-ar topi
Autor: Georgel Simionică
Data actualizării:
Data publicării:
O mare parte din continentul european ar dispărea sub ape
O mare parte din continentul european ar dispărea sub ape
Conform unor simulări, nivelurile mărilor vor crește cu 70 de metri astfel că numeroase insule vor dispărea. Înfățișarea continentelor va rămâne mai mult sau mai puțin aceeași însă malurile vor fi serios afectate, sute de kilometri de uscat fiind înghițite de ape.

Veneția va dispărea complet, ca și Londra, Cairo, mare parte a Țărilor de Jos, Danemarca, Florida și chiar și o mare parte a Chinei. Totodată vor apărea mări interioare stât în Australia cât și în America de Sud.

Conform simulării se vede clar că în aceste condiții Dobrogea și Câmpia Română vor dispărea sub ape dimpreună cu Capitala țării și restul orașelor din acest perimetru.

În timp ce nivelul mării a crescut constant în ultimul secol, prognozele cercetătorilor nu sunt optimiste. O creștere de un metru ar putea fi observată în următorii 80 de ani ...

Conform ultimelor studii pe această temă, fenomenul de creștere a apei promite să fie destul de imprevizibil ...

Și zece centimetri mai mult sau mai puțin pot face diferența într-o lume în care principalele megalopole sunt pe litoral. Ca să nu mai vorbim că această creștere a nivelului apei va pune, de asemenea, probleme de eroziune sau chiar otrăvire de sarea apelor subterane, notează Science & Vie.

Principalul semn de întrebare se referă astăzi la Antarctica. Dacă vom continua în același ritm, oceanul ar trebui să crească cu aproximativ 65 cm în 2100. Dar în cazul unei topiri mai accelerate a continentului alb, am putea ajunge la +1 m în 2100 și chiar la +15 m în 2500! Unii cercetători cred că punctul din care nu ne mai putem întoarce a fost trecut în vestul Antarcticii, însă acest lucru încă este supus dezbaterii ... Iar în acest timp, estul continentului alb continuă să-i îngrijoreze pe glaciologi: cu 1 sau 2 ° C în plus, au calculat recent că ar putea să ducă la creșterea nivelului mării cu 3 sau 4 metri!

Concluzii îngrijorătoare: Riscul de inundații a crescut de NOUĂ ORI

Creșterea nivelului mărilor și oceanelor va continua și în secolele următoare

Marii curenți joacă, de asemenea, un rol: dacă Gulf Stream ar slăbi, ar acest lucru ar duce la creșterea nivelului pe coasta de est americană. La fel ca evoluția dimensiunii valurilor, sub efectul schimbărilor climatice.

Un studiu publicat în 2018 arată că valurile de iarnă au crescut cu 70 cm în largul Scoției din 1948, în timp ce valurile de furtună au câștigat 1,7 m spre Irlanda. 

Și acesta este doar începutul, deoarece umflarea oceanelor nu se va opri în 2100! Chiar și cu cel mai optimist scenariu de reducere a CO2, nivelul va continua să crească.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel