Un teolog, la conducerea Băncii Ciprului

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Biserica Ciprului a ales un teolog şi profesor de chimie în fruntea sa.

Organismul de conducere al Bisericii Ciprului l-a ales sâmbătă pe Georgios, un teolog şi fost profesor de chimie, în fruntea sa, în locul arhiepiscopului Hrisostom al II-lea care a trecut la Domnul, transmite Reuters. Georgios, 73 de ani, va conduce această biserică ortodoxă care dispune de o vastă influenţă politică şi socială în Cipru. Georgios a fost ales de majoritatea celor 16 membri din Sfântul Sinod cipriot.

Custode al Bisericii după trecerea la Domnul a lui Hrisostom al II-lea, Georgios i-a fost apropiat arhiepiscopului care, printre altele, a recunoscut independenţa Bisericii Ortodoxe Ucrainene faţă de Rusia, aminteşte Reuters. În urma votului public exprimat la 18 decembrie, noul arhiepiscop a fost ales dintre trei candidaţi. După votul din 18 decembrie Georgios se afla pe locul doi, la distanţă mare în spatele lui Athanasios de Limassol.

Athanasios, considerat un ultra-conservator de către adversarii săi, dar foarte iubit de credincioşi, a câştigat votul public şi la ultimele alegeri pentru funcţia de arhiepiscop ce au fost desfăşurate în anul 2006, dar nu a preluat conducerea nici atunci în urma jocurilor de culise desfăşurate de alţi clerici, mai notează Reuters.

 

Vezi şi: Banca Centrală a Greciei: Peste 26 milioane de turişti în primele zece luni din 2022

 

Grecia a fost vizitată de 26,4 milioane de turişti în primele zece luni din 2022, un avans de 92,1% faţă de perioada similară din 2021, arată datele publicate de Banca Centrală, informează publicaţia Kathimerini.

Numărul celor care au sosit prin aeroporturi a urcat cu 84,7%, iar al celor veniţi prin punctele rutiere de trecere a frontierei a înregistrat un avans de 135,8%.

De asemenea, în perioada ianuarie-octombrie 2022 numărul turiştilor din zona euro a urcat cu 59,3%, iar numărul turiştilor din ţările UE care nu sunt în zona euro a crescut cu 94,2%.

În plus, datele publicate de Banca Centrală a Greciei arată că sosirile turiştilor din Germania şi Franţa au crescut cu 47,1% şi, respectiv, 49,9%, în timp ce numărul turiştilor din Marea Britanie a urcat cu 194,4% iar al celor din SUA cu 167,5%. Singurul declin semnificativ este în cazul turiştilor din Rusia, de 63,3%.

Marţi, premierul elen Kyriakos Mitsotakis a estimat că veniturile generate de importanta industrie a turismului în acest an vor ajunge la cel puţin 18 miliarde de euro, depăşind estimările iniţiale ale autorităţilor de la Atena.

Produsul Intern Brut al Greciei a înregistrat în acest an o creştere de 5,6%, graţie unei reveniri puternice a turismului după pierderile înregistrate în timpul pandemiei, dar şi a cererii interne şi a majorării investiţiilor.

În proiectul de buget al Greciei pe 2022, veniturile din turism au fost planificate la 15 miliarde de euro, însă sumele finale vor fi cu cel puţin trei miliarde de euro mai mari, a spus Mitsotakis. Acesta a adăugat că, până la finele acestui an, sosirile de turişti vor ajunge la 88% din nivelul record înregistrat în 2019.

Turismul este responsabil pentru 20% din Produsul Intern Brut al Greciei şi totodată pentru unul din cinci locuri de muncă. În 2019, Grecia a înregistrat un număr record de 32 de milioane de vizitatori, care au generat venituri de aproximativ 18 miliarde de euro. 2020 a fost cel mai slab an din istorie, în condiţiile în care pandemia de COVID a paralizat călătoriile la nivel global, însă între timp sectorul şi-a revenit. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel