Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Suma pe care instituțiile financiare din SUA au împrumutat-o băncilor din umbră, cum ar fi fintech-urile și grupurile de creditare private, a depășit 1 mld. dolari, în timp ce autoritățile de reglementare avertizează că legăturile tot mai strânse dintre creditorii tradiționali și cei alternativi ar putea prezenta riscuri sistemice, notează Financial Times.
Rezerva Federală a SUA a raportat vineri că băncile americane au depășit pragul de 13 cifre în ceea ce privește împrumuturile restante acordate companiilor financiare care nu acceptă depozite la sfârșitul lunii ianuarie. Aceste fonduri speculative, firme de capital privat, creditori direcți și altele folosesc banii pentru a mobiliza investițiile și îi împrumută din ce în ce mai mult unei serii de debitori riscanți pe care autoritățile de reglementare au descurajat băncile să îi împrumute direct.
Această sumă a crescut cu 12% în ultimul an, ceea ce o face una dintre activitățile bancare cu cea mai rapidă creștere, în condițiile în care creșterea generală a împrumuturilor a fost slabă, de doar 2%.
Creșterea rapidă a împrumuturilor către băncile din umbră îngrijorează autoritățile de reglementare, deoarece există foarte puține informații sau supraveghere cu privire la riscurile asumate de aceste grupuri. Luna trecută, autoritățile de reglementare din UE au declarat că vor cerceta mai profund legăturile dintre creditorii tradiționali și băncile din umbră.
Șeful interimar al Oficiului de Control al Valutei, Michael Hsu, unul dintre cei mai importanți reglementatori bancari din SUA, a declarat recent pentru Financial Times că, în opinia sa, creditorii slab reglementați împing băncile să acorde împrumuturi de calitate mai slabă și cu riscuri mai mari. Acesta a mai arătat că este necesar ca autoritățile să acorde atenția cuvenită acestor non-banci.
Recent, o serie de bănci au căutat să obțină legături mai strânse cu creditorii nebancari. Luna trecută, Citigroup a declarat că a încheiat un parteneriat cu un manager extern de investiții alternative, LuminArx, pentru a oferi "soluții inovatoare de levier" pentru fondul său de împrumuturi în valoare de 2 miliarde de dolari. Citi a fost, de asemenea, un lider în cadrul unui împrumut de 310 milioane de dolari pentru Sunbit, o companie de tip buy-now, pay-later, specializată în ateliere de reparații auto și cabinete stomatologice.
Anul trecut, Wells Fargo a semnat un acord pentru a împrumuta miliarde de dolari unui nou fond de creditare administrat de Centerbridge, o firmă de private equity de 40 de miliarde de dolari care a condus achizițiile lanțului de restaurante P.F. Chang's și a furnizorului de tehnologie de afaceri Computer Sciences Inc.
În 2010, când băncile au fost obligate pentru prima dată să își defalce împrumuturile acordate către non-banci, împrumuturile au totalizat puțin peste 50 de miliarde de dolari pentru întregul sector bancar. Numai JPMorgan are acum de două ori mai mult decât această sumă în împrumuturi către non-banci.
Pentru toate băncile, finanțarea bancară paralelă reprezintă în prezent peste 6% din totalul împrumuturilor, situându-se imediat deasupra împrumuturilor auto, cu 5%, și imediat sub cardurile de credit, care au depășit pentru prima dată anul trecut 1 miliard de dolari, cu 7%.
La sfârșitul anului trecut, Corporația Federală de Asigurare a Depozitelor a propus ca băncile să fie obligate să dezvăluie mai multe date privind tipurile de bănci fantomă cărora le acordă împrumuturi.
În loc să raporteze o singură categorie de grupuri financiare care nu acceptă depozite, băncile ar putea fi obligate în curând să spună cât de mult au împrumutat în total firmelor de capital privat, fondurilor de credit și altor creditori de consum.
Comentariile cu privire la această propunere sunt așteptate până la sfârșitul acestei luni. În cazul în care va fi adoptată, băncile ar putea fi nevoite să înceapă să raporteze informațiile mai detaliate începând cu trimestrul următor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...