Una din soluțiile prin care Putin rămâne la putere este începutul unei noi dictaturi
Autor: Ecaterina Dumitrescu
Data actualizării:
Data publicării:
Kremlin: Putin intenţionează să îşi facă vaccinul împotriva coronavirusului
Kremlin: Putin intenţionează să îşi facă vaccinul împotriva coronavirusului
Purtătorul de cuvânt al Parlamentului rus spune că este posibilă aducerea unei modificări în Constituție, în condițiile în care Kremlinul caută soluții care să îi permită lui Vladimir Putin să rămână la putere și după terminarea mandatului, scrie Bloomberg.

Gleb Pavlovski, analist politic și fost consultant al Kremlinului, spune că: ”totul este despre transferul de putere. Putin încurajează acest joc, al aluziilor ambigue”.

Viaceslav Volodin, purtătorul de cuvând al Dumei de Stat, și unul dintre membrii de la vârful partidului aflat la putere, a făcut comentarii vagi după întâlnirea cu Putin. Analiștii spun că autoritățile pregătesc deja terenul pentru schimbări înainte de încheierea mandatului lui Putin în 2024.

Citește și: 

Vladimir Putin a ”răsunat” din toate încheieturile

În trascriptul întâlnirii dintre cei doi, Volodin îi spune lui Putin: ”Se pun întrebări în societate, stimate Vladimir Vladimirovici. Este timpul să răspundem acestor întrebări fără să aducem nicio amenințare la adresa Constituției. Legea, chiar și cea fundamentală, nu este o dogmă.”

Prudențele lui Putin

Actuala Constituție a fost creată în urmă cu 25 de ani, spune Volodin. ”Acelea au fost vremuri grele. Era un moment în care statul era pe punctul de a se prăbuși, când obligațiile sociale nu erau îndeplinite, când cetățenii noștri și-au pierdut încrederea în autorități”.

Reprezentantul Dumei a propus implicarea judecătorilor Curții Constituționale cât și a altor experți juriști pentru a vedea cum ar putea fi aduse modificările necesare.

În transcript nu este menționată reacția lui Putin la propunerea lui Volonin. Datorită puterii de control al politicului de către Kremlin, o astfel de modificare ar putea fi făcută cu ușurință dacă Putin ar dori-o.

Citește și:

Unul dintre liderii lumii îşi începe ziua cu o rugaciune de jumătate de oră

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvât al Kremlinului, a declarat că instituția nu are nicio poziție față de propunerea lui Volonin și că nu se află în lucru nuciun amendament la ora actuală.

La ultimele alegeri Putin a spus că nu plănuiește nicio reformă constituțională iar când a fost întrebat dacă va mai candida din nou în 2030, așa cum i-ar da voie actuele prevederi, adesta a spus: ”Ce o să fac, să rămân președinte până la 100 de ani? Nu”.

Însă speclațiile legate de o eventuală modificare a Constituției, continuă. La începutul lunii decembrie, Putin declara despre Constituție că: ”Aceasta nu este o construcție legală fosilizată, ci este ca un organism viu care se dezvoltă”.

Terminarea mandatului

Analiștii politici și oameni din interiorul Guvernului au discutat și încă discută posibilitatea modificării Constituției cu atât mai mult cu cât se apropie terminarea mandatului lui Putin.

Putin, care are 66 de ani și aparent sănătos, a sugerat că nu plănuiește să să rămână la putere, însă sunt puțini cei care văd un înlocuitor potrivit pentru omul care condus netulburat Rusia timp de 18 ani.

Citește și:

Care este reproșul pe care i-l face Vladimir Putin lui Donald Trump

”Sentimentul general este că nimeni nu îl poate înlocui pe Putin ca garant al sistemului”, a spus Valeri Solobei, specialist în științe politice de la INstitutul de Stat pentru Relații Inernaționale din Moscova. ”Niciunul dintre potențialii candidați nu este în poziția necesară păstrării "legăturii sacre" cu poporul”. Așa că ce a mai bună soluție este schimbarea configurației guvernului pentru a asigura că Putin rămîne pivotul central al deciziilor.”

Printre ipotezele avansate se numără și aceea în care s-ar crea un Consiliu de Stat care să devină autoritatea supremă cu Putin la conducere, spun analiștii. Președinția ar putea rămâne însă fără multe dintre puteri, a mai spus Solovei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel