Una dintre clădirile emblematice din București va fi consolidată

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Blocul Patria (fost ARO) de pe bulevardul Magheru din București
Blocul Patria (fost ARO) de pe bulevardul Magheru din București
Blocul ARO, construit de celebrul arhitect Horia Creangă în 1931, va fi în cele din urmă consolidat în curând.

Primăria Capitalei a anunțat că a demarat procesul de expertizare tehnică a Blocului ARO, o clădire istorică situată pe bulevardul Magheru nr. 12-14, care adăpostește cinematograful Patria. Această clădire emblematică, construită în 1935 și proiectată de celebrul arhitect Horia Creangă, a fost identificată anterior ca fiind în clasa I de risc seismic.

În urma obținerii acordului proprietarilor pentru consolidare, Primăria Capitalei, prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), a inițiat lucrările de expertizare, care sunt programate să dureze 60 de zile.

Următoarea etapă va consta într-un audit energetic, iar apoi Primăria intenționează să se înscrie în programul Ministerului Dezvoltării pentru a obține fondurile necesare consolidării și reabilitării acestui monument istoric.

Blocul ARO este considerat a fi prima clădire modernistă din București și are o importanță deosebită în peisajul urban al Capitalei, motiv pentru care eforturile de consolidare și reabilitare sunt deosebit de importante pentru conservarea patrimoniului arhitectural al orașului.

Scurtă istorie

Cunoscut în prezent sub numele de Blocul Patria, impresionanta clădire situată pe bulevardul Magheru reprezintă un pilon al modernismului românesc, marcând o realizare remarcabilă în peisajul urban al Capitalei.

În anul 1929, Asigurarea Românească a organizat un concurs public pentru construirea unui imobil pe o arteră importantă a orașului. Proiectul a fost câștigat de echipa formată din Horia Creangă, Ionel Creangă și Lucia Dumbrăveanu, dar ideea inițială aparținea lui Horia Creangă, care a mărturisit că a conceput clădirea "într-o noapte, dintr-un tot, ca în vis". Cu toate acestea, a fost nevoie de eforturi considerabile pentru a încadra imobilul în plafonul financiar limitat al clientului.

Blocul ARO se remarcă prin compoziția sa volumetrică inovatoare. Cele două aripi cu regim de înălțime diferit, dezvoltate pe orizontală, sunt conectate printr-un turn masiv. Retragerea acestuia față de intersecție a fost o alegere deliberată a lui Creangă, menită să creeze o continuitate orizontală și să minimizeze impactul vertical al construcției asupra mediului înconjurător.

Aspectul neconvențional al clădirii a stârnit dezbateri aprinse în epocă, inclusiv printre arhitecți. Deși unii critici au fost sceptici, recunoscând influențe ale stilului internațional în proiect, alții au apreciat îndrăzneala și forța arhitecturală a Blocului ARO.

În prezent, Primăria Capitalei și Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) au început expertizarea tehnică a clădirii pentru a evalua necesitatea consolidării și reabilitării. Această clădire istorică continuă să fascineze și să impresioneze, reprezentând o parte esențială a moștenirii arhitecturale și culturale a Bucureștiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafic bursă / FOTO: Freepik

Rulaj de aproape 13,67 milioane de euro la BVB

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat sesiunea de...

Oameni pe stradă / FOTO: Freepik
Termificare / Foto: Freepik
Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Mașini / FOTO: Freepik
Calcule / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Medicamente / FOTO: Freepik
Lingouri de aur
Donald Trump și Jerome Powell / Foto: Casa Albă / Flickr
Semiconductori. Foto: Pexels.com

Semiconductori: Cui vând grupurile europene?

Când investești într-o companie, este esențial să...

Carte electronică de indentitate
Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei / Foto: kremlin.ru
Impozite și taxe / Foto: Freepik
Tractor pe câmp / FOTO: Freepik
Foto:Freepik.com
Bombardierul B-21 / FOTO: Wikipedia
REMAT
Bani
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Inspectori vamali / Foto: Autoritatea Vamală Română
Foto: Freepik.com
Datele INS arată declinul: populația consumă mai puține servicii
Neversea
Google
Foto: Freepik.com
Ilustrație: Oana Pavelescu
Noi finanțări pentru digitalizare
Foto AI: Freepik.com

pixel