Undă de ŞOC pe piaţa imobiliară. Negrescu: Bate VÂNT de CRIZĂ. Ce se va întâmpla cu preţul locuinţelor
Autor: Dana Mihai
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
EXCLUSIV
Prețurile materialelor de construcții au crescut cu 60%-80% în februarie comparativ cu septembrie 2021. Aceste majorări se adaugă la scumpirile din domeniul energiei şi, toate, riscă să afecteze puternic poate cel mai dinamic sector economic al ţării, cel imobiliar. Adrian Negrescu a explicat, pentru cititorii DC Business, toată situația.

"Scumpirea materialelor de construcții o anticipam încă de anul trecut, într-un studiu Frames, considerat la vremea respectivă ca fiind mult prea alarmist. Iată că realitatea vine să confirme estimările noastre.

Mulți dintre dezvoltatori, parte clienți ai noștri, au înțeles semnalele de  alarmă și și-au pregătit business-urile pentru vremurile grele, și-au achiziționat din timp materialele, și-au securizat liniile de finanțare și și-au optimizat costurile. 

Nu toți însă, iar efectele le vedem acum. Sunt zeci de șantiere pe care s-a pus lacătul pentru că dezvoltatorii nu au anticipat efectele devastatoare ale anticipatelor creșteri de prețuri la energie, gaze, carburanți, materiale de construcții, servicii etc.", a declarat Adrian Negrescu.

"Războiul din Ucraina a venit să pună gaz pe foc"

"Încă de anul trecut, din toamnă, avertizam că inflația, scumpirea creditării și scăderea apetitului clienților pentru achiziții imobiliare vor afecta precum un tsunami acest sector unde mai mult de 70% dintre cele peste 6500 de firme specializate se confruntau încă de atunci cu probleme financiare.

DEZASTRU în centrul Bucureștiului. Imagini ŞOCANTE din Capitală, anul de graţie 2022 - Galerie foto

Din păcate, războiul din Ucraina a venit să pună gaz pe focul problemelor din sectorul imobiliar, în condițiile în care mulți dezvoltatori își aduceau materialele de construcții din Ucraina și Rusia, unde prețurile erau mai mici.

În prezent, costurile dezvoltatorilor au crescut în medie cu 40-60%, dar scumpirile s-ar putea să nu se oprească aici, având în vedere că există o ofertă din ce în ce mai redusă de materiale pe piață.

Din păcate, mare parte in aceste costuri crescute le vom vedea în prețurile imobiliarelor. Aflați deja într-o situație financiară dificilă, dezvoltatori vor transmite în prețurile de vânzare toate scumpirile, cu orice risc.

Vestea bună este că scumpirile sunt ca un elastic. Nu poți trage prea mult de prețuri, pentru că elasticul se va rupe, iar lumea nu îți va mai cumpăra apartamentele, mai ales că puterea de cumpărare a românilor este redusă.", a explicat analistul economic.

"Locuințe din ce în ce mai mici, la prețuri din ce în ce mai mari"

"În perspectivă, vom vedea locuințe din ce în ce mai mici, la prețuri din ce în ce mai mari. Dezvoltatorii vor încerca să exploateze la maxim spațiul, în așa fel încât să își maximizeze câștigurile, chiar cu riscul de a încălca legislația care impune niște limite clare în privința dimensiunii apartamentelor. Nu este exclus să vedem și soluții tehnice mai ieftine, mai slabe calitativ, toate pornind de la ideea de a face economie.", a încheiat Adrian Negrescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel