Unde ar fi trebuit să moară Navalnîi de fapt

Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Aleksei Navalnîi
Aleksei Navalnîi
Apar din ce în ce mai multe informații care indică faptul că în cazul otrăvirii opozantului rus Aleksei Navalnîi ar fi fost implicat Kremlinul, relatează publicația germană Spiegel.

Jurnaliștii germani spun că există dovezi care indică implicarea serviciilor secrete ruse îm otrăvirea lui Navalnîi. Conform indormațiilor obținute de Spiegel, otrava folosită împotriva lui Navalnîi este una obținută din neurotoxina Noviciok.

Otrava administrată lui Navalnîi se pare că este însă mai dură decât forma sa inițială, a explicat Bruno Kahl, președintele Serviciilor Federale de Informații (BDN), într-un raport secret citat de jurnaliștii germani.

Pentru guvernul german, compoziția toxinei este cel mai important indicator ar implicării președintelui Vladimir Putin în această chestiune. Cu cât substanța chimică folosită este mai complexă, mai nouă și mai rară cu atât mai probabilă este ca utilizarea acesteia să fie posibilă numai cu implicarea aparatului de stat din Rusia, se mai spune în raportul secret.

Serviciile de securitate germane cred la ora actuală că numai serviciile de spionaj ar fi putut să îl otrăvească pe Navalnîi pe drumul spre sau în aeroport. Acest lucru este cu atât mai evident cu cât opozantul rus era monitorizat în deaproape de serviciile secrete ruse FSB.

Rusia cere clarificări din partea Germaniei, în cazul lui Navalnîi

Navalnîi s-a probușit brusc, în timpul zborului din SIberia spre Moscova la sfârșitul lunii trecute, și a suferit convulsii severe. 
Acum, opozantul rus s-a trezit din comă, fiind internat spitalul Charite din Berlin.

Autoritățile germane reconstituie tentativa de asasinat

Calculele celor care au pus la cale otrăvirea lui Navalnîi au fost ca acesta să moară în avion, în timpul zborului. Numai intervenția curajoasă a pilotului care a efectuat o aterizare de urgență la Omsk și antidotul imediat primit la spitalul local i-au salvat viața opozantului rus.

Kremlinul respinve vehement acuzațiile de tentativă de asasinat. În schimb, Moscova acuză guvernul federal că transpormă cazul într-unul politic. Vineri, Moscova a cerut ca anchetatori ruși să îl investigheze pe Navalnîi la Berlin.

Organizația pentru Prohibiția Armelor Chimice (OPAC) este și aceasta inplicată în anchetă. Conform informațiilor obținute de SPiegel, o delegație a OPAC s-a deplasat la spitalul Charite la sfârșitul săptămânii trecute pentru probe de sânge și urină prelevate de la politician, pentru investigații suplimentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik

pixel