Unde se duc banii românilor. Șeful de la Finanțe: ”Statul nu are un portofel în care să pună bani deoparte”
Autor: DCBusiness Team | 06 oct 2022, 12:34
Ce se va întâmpla și cu bugetul pe anul viitor
Ce se va întâmpla și cu bugetul pe anul viitor
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a vorbit la un eveniment organizat de Consiliul Național al IMM-urilor din România, despre bani, despre buget, programe și investiții, precizând care este marele avantaj al României.

”Cea mai mare carență structurală a economiei românești este că avem o economie de consum. De unde și concluzia că toate programele trebuie să se îndrepte către economia de producție. De altfel, toate finanțările pe care le-am identificat împreună pentru acest an, dar și pentru anii viitori, se bazează pe investiții în zona de producție, de procesare, de diminuare a deficienței balantei negative pe care o avem ca țară”, a spus ministrul Câciu. 

Foarte mulți s-au bucurat

”În contextul în care ești într-o procedură de deficit excesiv, putem să spunem cu o inflație istorică, deși s-a mai întâmplat și în anii 2000, dar multe generații nu au trecut prin acest puseu inflaționist și atunci este o noutate pentru foarte mulți și este o noutate a modului în care trebuie să se așeze în teren pentru a combate efectele inflației, în acest context cu un spațiu fiscal redus, cu un deficit mare, cu un deficit de cont curent mare, am găsit soluții astfel încât să finanțăm economia. Iar finanțarea este una masivă. La un moment dat unii spuneau că nu este corect să finanțăm economia, că ar fi mai corect că fim mai prudenți. Foarte mulți se bucurau când prognozele erau destul de negative cu privire la creșterea economică”, a spus ministrul Câciu, subliniind că antreprenorii au avut curajul de a merge mai departe. 

Trebuie să avem grijă cum se întorc în economie 

Referindu-se la ajustarea fiscală, despre care ministrul Finanțelor a subliniat că este, în ultimă instanță, un sprijin pentru mediul de afaceri pe termen mediu și lung, el a precizat că ”banii care se strâng de la companii se întorc în economie. Statul nu are un portofel în care să pună bani deoparte. Tot ceea ce încasează, într-o formă sau alta, direct sau indirect, transmite în economie. Prin intermediul direct al companiilor prin programe, prin intermediul cetățenilor ca multiplicatori economici individuali sau prin intermediul lucrărilor de infrastructură. Toți banii se întorc în economie”, a insistat Adrian Câciu. Prin urmare, a continuat el, ”împreună, noi trebuie să avem grijă ca modul în care se întorc să fie unul valorificat la maxim”.

Programele vor continua și anul viitor 

În altă ordine de idei, ministrul Finanțelor a anunțat că s-a început să se lucreze deja la bugetul pe 2023, ”un buget care are în vedere acordarea în continuare de stimuli importanți economiei. De aceea este important ca, pe de o parte, să continuăm programele pe care le avem, precum IMM Invest Plus și programe de investiții cu garanții de stat. Ele vor continua și în 2023 și mi-aș dori să fie și alte programe pe care să le pot împinge de la Ministerul de Finanțe și la care să lucrăm împreună”, a asigurat ministrul. 

Marele avantaj al României

Potrivit spuselor sale, România are un mare avantaj. ”Iar acesta este faptul că avem mult spațiu de investit. Sunt foarte multe țări din Europa, care nu mai au unde investi și se îndreaptă către alte zone, pentru că nu mai pot face lucrări de infrastructură mare, pentru că au, nu mai pot face modernizarea zonei de sănătate, pentru că au, sau a zonei de educație, pentru că au. Deci, din punctul meu de vedere, acest lucru va reprezenta, pe termen lung, elementul de împingere în sus a părții de dezvolare economică în următorii doi ani. Și noi trebuie să găsim împreună programele, pe câteva sectoare, care se manifestă, în momentul acesta sub potențial, elemente care să asigure creșterea economiei și anul viitor”.  

Citește și Taxele şi impozitele locale, majorate cu 50%. Ciucă: Decizia a fost luată în coaliţie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Curs valutar. Moneda națională urcă față de euro

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Crossuri externe