Ungaria. Rețeta lui Viktor Orban pentru creșterea economiei

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
FMI. Conform noilor previziuni publicate marţi, PIB-ul României va creşte cu 6% în acest an.
FMI. Conform noilor previziuni publicate marţi, PIB-ul României va creşte cu 6% în acest an.
Ungaria vrea să stimuleze redresarea economiei afectată de pandemia de coronavirus prin majorarea investiţiilor şi reduceri fiscale, a afirmat vineri premierul Viktor Orban într-un interviu acordat Reuters la Bruxelles.

Autorităţile de la Budapesta se confruntă cu o creştere a cazurilor de COVID-19, iar economia ar urma să se contracteze cu 6% anul acesta.

Perspectivele reduse de redresare ale economiei ar putea reprezenta o ameninţare pentru Viktor Orban - numit odată "dictator" de un fost preşedinte al Comisiei Europene - deoarece se pregăteşte să se confrunte cu alegeri parlamentare în prima jumătate a lui 2022.

"Investiţii, investiţii, investiţii. Reduceri fiscale şi investiţii", a răspuns Orban când a fost întrebat cum va încerca să îmbunătăţească economia. "Ne concentrăm pe investiţii deoarece dacă avem investiţii avem locuri de muncă". Aceasta, a explicat premierul maghiar, va fi suficient pentru a readuce economia pe creştere, chiar fără procentul Ungariei din noul fond de redresare al UE.

Întrebat dacă Guvernul de la Budapesta va extinde schema de sprijinire a locurilor de muncă, care a expirat luna trecută, Orban a răspuns: "dacă va exista un motiv să facem asta, o vom face, dar până acum ne concentrăm mai mult pe investiţii".

Citește și Premierul Viktor Orban știe cine va câștiga prezidențialele din SUA

PIB-ul Ungariei a înregistrat un declin anual de 13,6% în trimestrul doi din 2020, cel mai sever recul din flancul estic al UE, iar redresarea ar urma să fie mai lentă decât se estima anterior.

În privinţa monedei naţionale, care s-a depreciat săptămâna aceasta la cel mai redus nivel faţă de euro din ultimele cinci luni, determinând joi Banca Centrală să majoreze surprinzător rata dobânzii, premierul ungar a explicat că rata de schimb este treaba Băncii Centrale.

"Banca Naţională este independentă şi am încredere în această instituţie, deci pur şi simplu nu e treaba mea. Este politica Băncii Naţionale. În funcţie de evoluţia forintului, trebuie să ajustăm politica economică", a declarat Orban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bogdan Chirițoiu / Foto: Oana Pavelescu
Închis

Albania începe lupta cu turismul necontrolat

Turismul necontrolat și schimbările climatice amenință...

Fondul Proprietarea
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Steagul SUA / Foto: Freepik

De ce a scos Donald Trump România din programul Visa Waiver

Revocarea accesului României la programul Visa Waiver de...

SpaceX
Shein / sursa foto: Flickr.com / Focal Foto
Bursa / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Donald Trump
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Apple. Foto: Freepik.com
O femeie completează un formular / Foto: Freepik
Astronaut. Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
La bancă
Portul Shanghai
Arieratele bugetului general consolidat / Foto: Freepik
Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Transelectrica / FOTO: Facebook
Statistică / Foto: Freepik

pixel