UniCredit se va confrunta cu cerințe mai ridicate de capital din partea BCE
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
O măsură suplimentară de siguranță
O măsură suplimentară de siguranță
UniCredit SpA se confruntă cu perspectiva unor cerinţe mai ridicate de capital anul viitor, principalul organism de reglementare căutând să se asigure de rezilienţa băncii faţă de riscurile provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia şi de scăderea activităţii economice, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

BCE a indicat UniCredit că ia în considerare majorarea aşa numitei cerinţe "Pilon 2", care în prezent se situează la 1,75%, susţin sursele. "Pilonul 2" indică nivelul capitalului pe care BCE se aşteaptă să-l menţină băncile, pe lângă cerinţele obligatorii de capital, şi este un "buffer" (rezervă) pentru bănci, pentru a rezista la presiuni.

Prin mecanismul "Pilon 2". BCE poate forţa băncile individuale să conserve mai mult capital, atunci când consideră că băncile nu corespuns exigenţelor stabilite privind probabilitatea unor viitoare pierderi. O creştere a cerinţelor pentru UniCredit ar putea servi ca avertisment pentru alte bănci, în condiţiile în care directorul general Andrea Orcel implementează în prezent una din cele mai generoase politici de dividende din regiune şi răscumpărări de active.

Deşi per ansamblu poziţia de capital al UniCredit depăşeşte cerinţele legale şi individuale, o creştere ar afecta prea puţin capacitatea lui Orcel de a returna fonduri investitorilor.

Anul trecut, UniCredit s-a angajat să distribuie cel puţin 16 miliarde de euro în dividende şi răscumpărări de acţiuni, în perioada 2021 - 2024. Purtătorii de cuvânt ai UniCredit şi BCE nu au dorit să comenteze informaţia.

În total, UniCredit trebuie să menţină un indice de adecvare a capitalului CET1 de peste 9% în 2022, iar la 31 septembrie 2022 nivelul era de 15,4%. Invadarea Ucrainei de către Rusia a înrăutăţit perspectivele economice ale Europei şi ale sistemului bancar.

Deşi UniCredit şi-a depreciat în mare măsură activele din Rusia, încă are o expunere transfrontalieră de trei miliarde de euro la această ţară, iar operaţiunile sale din Italia, Germania şi Austria fac ca banca să fie vulnerabilă la scăderea activităţii economice, în contextul problemelor de aprovizionare cu gaze naturale.

UniCredit nu este singura care se confruntă cu cerinţe de capital mai ridicate. Raiffeisen Bank International AG, creditorul austriac care are o subsidiară importantă în Rusia, anunţa luna trecută că se aşteaptă ca "Pilonul 2" să crească, pe baza unui document de la BCE.

UniCredit a dat asigurări luna trecută că este "bine poziţionată" pentru o perioadă de incertitudini macroeconomice şi a făcut provizioane suplimentare de aproximativ 1,3 miliarde de euro. 

Citește și Schengen. Raiffeisen Bank vine cu noi precizări

Autorităţile române nu au făcut presiuni asupra noastră şi vom continua să susţinem demersurile pentru aderarea României la spaţiul Schengen, precizează conducerea Raiffeisen Bank România, printr-un comunicat.

"Raiffeisen Bank confirmă fără echivoc declaraţia făcută de BCR şi subliniază că nu s-au făcut presiuni din partea autorităţilor nici asupra sa", se menţionează într-o declaraţie remisă vineri AGERPRES.

Preşedintele&CEO Raiffeisen Bank România, Zdenek Romanek, a subliniat: "Susţinem pe deplin aderarea României la spaţiul Schengen şi vom continua să sprijinim demersurile autorităţilor pentru realizarea acestui deziderat."

Anterior, şi reprezentanţii BCR au declarat presei că nu s-au efectuat niciun fel de presiuni asupra băncii. Aceste precizări vin după ce cancelarul austriac Karl Nehammer ar fi vorbit despre presupuse presiuni ale României asupra unor companii austriece.

Se dau bani înapoi

În același timp, tot astăzi, Raiffeisen Bank a început returnarea sumelor stabilite printr-un Ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) în raport cu practicile comerciale incorecte ale băncii, până în prezent fiind ....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...


pixel