Prețul petrolului urcă pe fondul relaxării carantinei din China
Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Prețul petrolului are toate șansele să explodeze în următoarea perioadă
Prețul petrolului are toate șansele să explodeze în următoarea perioadă
După scăderea de mai multe săptămâni a prețului petrolului, în această săptămână prețurile la țiței par a fi pe cale să crească, ca urmare a veștilor că regimul de la Beiging relaxează restricțiile legate de Covid.

Unele orașe chineze unde cazurile de Covid sunt încă în creștere relaxează regulile de testare și carantină, în urma protestelor, notează Reuters. În unele dintre orașele unde au avut loc protestele, acestea au devenit violente, protestatarii intrând în conflict cu poliția.

Bloomberg scrie la rândul său că în urma acestor evoluții, prețul petrolului ar putea înregistra cea mai mare creștere din ultimele aproape două luni, ajutat de informațiile potrivit cărora administrația americană ar putea întrerupe vânzările din rezerva strategică de petrol.

Anterior s-a relatat că Departamentul Energiei caută să anuleze sau să amâne vânzările din Rezervele Strategice de Petrol (RSP) pentru perioada 2024-2027, în încercarea de a avea timp să refacă rezervele care au scăzut substanțial în acest an din cauza programului de eliberare a 180 de milioane de barili, menit să ușureze prețurile la pompă.

"Nu are sens să eliberăm petrol în timp ce încercăm să reumplem RSP", a declarat Doug MacIntyre, directorul adjunct al DoE pentru Biroul pentru rezervele de petrol, în cadrul unei mărturii în fața Comisiei pentru energie și resurse naturale. "Nu putem umple și elibera din același loc în același timp".

Departamentul pentru Energie a declarat că va începe să reumple RSP atunci când prețul petrolului va scădea la 70 de dolari pe baril, "în mod constant", potrivit consilierului pentru securitate energetică Amos Hochstein.

West Texas Intermediate se tranzacționează în prezent la peste 80 de dolari pe baril, după ce săptămâna trecută a scăzut la 76 de dolari pe baril, pe fondul creșterii îngrijorărilor legate de cererea chineză. S-ar putea, totuși, să mai dureze ceva timp până când prețurile vor scădea la 70 de dolari. De fapt, mulți analiști cred că prețurile vor crește de aici încolo.

Însă cea mai impăortantă cauză rămâne evoluția situației din China. Dacă relaxarea măsurilor Covid continuă, piața ar putea vedea cum cererea crește vertiginos în timp ce oferta rămâne limitată, ceea ce ar putea împinge prețurile mult mai sus.

De asemenea, plafonul de preț impus de G7 pentru petrolul rusesc nu va contribui la menținerea prețurilor la un nivel mai scăzut, după ce Rusia a declarat că nu va vinde petrol țărilor care aplică acest plafon.

Citește și:

UE a ajuns la un acord provizoriu! Plafon de preţ de 60 de dolari pentru un baril de petrol rusesc

 

Guvernele Uniunii Europene au ajuns joi la un acord provizoriu privind introducerea unui plafon de preţ de 60 de dolari pentru un baril de petrol rusesc exportat pe mare, însoţit de un mecanism de ajustare care ar permite menţinerea plafonului la cel puţin 5% sub preţul pieţei, a declarat pentru Reuters un diplomat european.

Polonia, ţară care a militat pentru ca acest plafon să fie fixat la cel mai redus nivel posibil, are timp până la ora 15.00 GMT să accepte acordul provizoriu, care ulterior va avea nevoie să fie aprobat vineri de toate guvernele UE prin procedură scrisă, a precizat diplomatul citat de Reuters.

"Plafonul de preţ a fost stabilit la 60 de dolari însoţit de o prevedere pentru a-l menţine la 5% sub preţul pieţei pentru ţiţeiul rusesc, pe baza cifrelor IEA. Polonia are timp până la ora 16.00 CET să fie de acord. Dacă va face acest lucru, mâine va fi o procedură scrisă pentru aprobare", a spus diplomatul.

Potrivit mai multor diplomaţi europeni, Lituania şi Estonia, care anterior au sprijinit eforturile Poloniei de a stabili plafonul de preţ fie fixat la cel mai redus nivel posibil, sunt şi ele de acord cu o limită de 60 de dolari per baril.

Joi în jurul orei 13.52 GMT preţul de piaţă al ţiţeiului rusesc Urlas era de 70,3 dolari per baril. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...


pixel