Ursula von der Leyen a fost deranjată! Țara din UE care va aplica TVA ZERO pentru alimente
Autor: Antonia Popescu | 01 dec 2022, 15:36
 Ursula von der Leyen a fost deranjată! Țara din UE care va aplica TVA ZERO pentru alimente
Ursula von der Leyen a fost deranjată! Țara din UE care va aplica TVA ZERO pentru alimente
Din ce în ce mai multe guverne din Europa încep să-și asume diverse măsuri prin care să sprijine cetățenii, în fața inflației explozive.

Un stat din Europa va avea TVA zero la alimente, informează presa internațională. Astfel, după o scumpire cu aproximativ 30% în ultimul an la produsele de bază, acestea s-ar putea ieftini.

Măsura Mateusz Morawiecki, premierul conservator al Poloniei, a declarat că reducerea TVA-ului va face pentru populație produsele mai accesibile, iar inflația ar putea fi ponderată.

„Mai presus de toate, TVA zero la alimente este o astfel de umbrelă și astăzi vreau să subliniez că vom continua această politică cel puțin în primul semestru din 2023″, a declarat oficialul de la Varșovia.

Totuși, această măsură ar urma să fie eliminată din cauza presiunilor de la Comisia Europeană. Ursula von der Leyen a decis că Polonia „nu respectă reglementările UE”.

Majorarea pensiilor. Profesorul Mircea Coșea: Nu așa se rezolvă problema veniturilor în România

Profesorul de economie Mircea Coșea a comentat ultimele măsuri ale guvernanților, exprimându-și speranța că nu va fi o nouă greșeală politică. 

După cum se știe, pensiile vor crește, începând din 1 ianuarie 2023, cu 12,5%. Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere proiectului de OUG cu toate prevederile necesare, document care urmează să fie aprobat de Guvern. Tot din prima zi a anului viitor cresc și salariile cu 10%, în condițiile în care inflația este mult peste acest procent. În același timp, proiectul de act normativ prevede, totodată, înghețarea indemnizațiilor demnitarilor, dar și a sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor și primelor care fac parte din salariul brut.

„Statul trebuie să își reducă cheltuielile pentru a putea să mai aibă un oarecare impuls în stoparea inflației. Sigur că nu este posibil să se stopeze inflația în momentul de față, dar eforturile statului pentru reducerea cheltuielilor ar trebui să fie evidente. În măsura în care statul nu poate să mărească pensiile până la nivelul inflației e clar că există niște incapacități din partea bugetului de a acoperi nevoile. Așteptăm să vedem cum va fi varianta finală a ordonanței, pentru că și aici pot să apară lucruri care sunt diferite de prima reacție pe care o avem și care este negativă față de această creștere”, a declarat Mircea Coșea la Euronews România.

O situație contradictorie

În același timp, profesorul de economie este de părere că „înghețarea în acest an a salariilor demnitarilor este binevenită”. „Deci este o situație contradictorie, pentru că nu cunoaștem în amănunt ce se va întâmpla. Sperăm însă că nu va fi o chestiune de natură electorală, pentru că ar fi un lucru negativ în momentul de față. Să sperăm că nu va fi din nou o greșeală politică, pe care Guvernul o face. A mai făcut astfel de greșeli atunci când a mărit veniturile unor funcționari peste nivelul inflației, în măsura în care pensionarii au fost sub nivelul inflației”, a mai spus el.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Economia mondială nu se îndreaptă spre recesiune (FMI)

Fondul Monetar Internaţional a prezentat marţi o...

Gazprom se va retrage din consorțiul grec Prometheus Gas

După cum a declarat partea elenă, este un ”divorț de...

Prăbușire istorică pentru cipurile de memorie

Despre sectorul cipurilor de memorie se știe că are...

Prețul litiului a explodat, spre bucuria Chinei

Marii producători de litiu din China sunt pe cale să...

Card energie. Se simplifică modul de folosire al acestuia

În data de 08 decembrie 2022 a intrat în vigoare...

Crossuri externe