Va fi o toamnă a scumpirilor. Alimentele care vor avea prețuri mai mari decât acum
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Poate se întâmplă o minune
Poate se întâmplă o minune
Nu va fi criză alimentară, ci va fi o criză a prețurilor, așa cum au subliniat în repetate rânduri marea majoritate a analiștilor. Pentru că, pe fondul secetei, dar și a inflației, totul va fi mai scump la toamnă.

Seceta va aduce un nou val de scumpiri. Este avertismentul lansate de fermierii ale căror culturi, a căror muncă a fost distrusă de temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor. Dar și a irigațiilor. Iar cele mai afectate dintre culturi sunt porumbul și floarea-soarelui. Nu peste tot în țară, este adevărat, dar acolo unde vipia și-a făcut de cap, câmpurile cu floare, spre exemplu, arată de parcă ar fi fost pârjolite. Un tablou pe cât de dezolant, pe atât de îngrijorător. 

Zona cea mai afectată

Din acest motiv, un litru de ulei ar putea costa cu până la 5 lei mai mult, potrivit estimărilor celor care fac astfel de prognoze. Din toamnă, lista scumpirilor va cuprinde, în egală măsură, laptele, carnea, dar și legumele. Zona Vrancea este cea mai afectată de arșiță. A recunoscut acest lucru chiar ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a fost și în județul Neamț să vadă culturile arse de căldura nemiloasă.

Chiar dacă va ploua, în unele locuri culturile nu mai pot fi salvate, afirmă ministrul, care susține că de vină este lipsa de investiții în sistemele de irigații.

Cultura este pierdută

"În ultimii ani cea mai afectată zonă din cele văzute de mine, este Vrancea. Am fost la Brăila, am fost la Galați, la sistemele de irigații. Din nefericire, am regăsit stadiul din 2019 privind executarea sistemului reabilitării sistemului de irigații.

Această situație a determinat pe mulți fermieri să nu poată să folosească sursa de apă care există în mod natural, neavând posibilitatea prin sistem ea să fie pompată și să ajungă la rădăcina plante. În unele zone, indiferent ce cantitate de apă vine, cultura este pierdută", a declarat Petre Daea, citat de Antena3.

Cea mai dificilă iarnă 

Firește, printre cauzele viitoarelor scumpiri se numără și prețurile la gaze naturale care, potrivit previziunilor, nu vor scădea dacă Rusia oprește definitiv furnizarea de carburanți, ceea ce este foarte psoibil. Numai în ultimele trei luni, preţurile au crescut cu 50%, astfel că, la burse, ”aurul albastre” este cotat cu 161-180 euro/ MWh.

Asta însemnă că acum plătim de 7,5 ori mai mult decât acum 6 luni şi de peste 11 ori mai mult, faţă de ianuarie 2021. Specialiştii avertizează că am putea avea cea mai dificilă iarnă a generaţiei noastre.

Cifre dramatice 

"Sunt cifre destul de dramatice. Analiza noastră relevă că suntem într-o perioadă destul de delicată și, din păcate, de la momentul realizăriii sale, prețul a continuat să crească. Am depășit 180 (n.r. 180 de euro pentru un MWh) astăzi.

Suntem nu departe de vârfurile de peste 200 (n.r. de euro), înregistrate imediat după invazia Ucrainei. Cred că răspunsul ține de disponibilitatea și capabilitatea resurselor publice, deci a statului, de a acoperi niște facturi.

Cineva suportă acest cost. Că este populația directă acum sau că este statul, adică populația României în viitor prin îndatorare, cineva va suporta. Dar cred că se va ajunge la un mix și pentru categoriile vulnerabile sper că va exista un mix sufiecient de confortabil încât să nu vedem evoluții dextrem de dureroase", a declarat pentru Antena 3, Claudiu Cazacu, analist economic.

Citește și La iarnă, românii vor tremura de frig în case? Acesta este răspunsul corect

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Modificare a Codului Muncii, în Senat. Schimbările propuse

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Cine se află în spatele mărcii de pantofi Jacques Solovière?

Jacques Soloviere. Un nume care te duce cu gândul la un...

Legea ANL a suferit schimbări majore

Legea ANL a fost recent modificată substanțial.

Ora adevărului pentru patru din cei Șapte Magnifici

Tesla, Meta, Microsoft și Alphabet își vor publica,...

Rețeaua energetică a Ucrainei, mutilată

Sectorul energetic ucrainean a fost extrem de afectat în...

2023, an record pentru încălzirea oceanelor

Potrivit raportului Copernicus, temperatura medie a...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Michelin mută fabrica din Polonia la Zalău

Compania producătoare de anvelope Michelin va muta la...

Gazoductul Balticconnector a fost repus în funcțiune

O conductă de gaz din Marea Baltică, care a fost ruptă...

Programul Poștei Române între 1 și 6 mai 2023

Posta Română a transmis un comunicat în care a prezenta...


pixel