Va ploua până sâmbătă după-amiază în aceste județe

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
O vreme de toamnă
O vreme de toamnă
Au fost emise două coduri de instabilitate atmosferică. 

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, două avertizări de vreme severă care afectează o mare parte din teritoriul României. Astfel, până sâmbătă după-amiază, nouă județe se află sub avertizare Cod portocaliu de ploi torențiale, în timp ce mai mult de jumătate din țară este vizată de o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică.

Cod portocaliu de ploi în nouă județe

Potrivit ANM, avertizarea Cod portocaliu este valabilă din 13 septembrie, ora 18:00, până pe 14 septembrie, ora 15:00, și afectează județele Buzău, Vrancea, Galați, Vaslui, Bacău, Neamț, Iași, Botoșani și Suceava. În aceste regiuni se așteaptă averse torențiale care, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor aduce cantități de apă semnificative, între 40 și 60 de litri pe metru pătrat. În unele zone izolate, aceste cantități pot depăși 70-80 l/mp.

Aceste fenomene meteo periculoase pot genera inundații locale și alte efecte adverse, mai ales în zonele montane și deluroase, unde scurgerile de apă de pe versanți și viiturile rapide pot pune în pericol locuitorii și infrastructura. Specialiștii recomandă populației să evite deplasările neesențiale și să ia măsuri de precauție pentru a preveni eventuale daune.

Cod galben de instabilitate atmosferică

În paralel, meteorologii au emis și o avertizare Cod galben pentru instabilitate atmosferică, valabilă în intervalul 13 septembrie, ora 15:00 - 14 septembrie, ora 18:00. Aceasta afectează mai multe regiuni din țară, printre care Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, precum și nordul Olteniei și al Munteniei. Județele aflate sub incidența acestui cod sunt Alba, Argeș, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Cluj, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Timiș și Vâlcea.

Sub acest cod galben, se așteaptă descărcări electrice frecvente și intensificări ale vântului, cu rafale ce pot ajunge la 55-65 km/h. De asemenea, în intervale scurte de timp, se pot acumula cantități de apă de 20-25 l/mp, iar izolat, acestea pot depăși 40-50 l/mp. ANM avertizează că aceste condiții meteo pot crea dificultăți în special în traficul rutier și pot afecta desfășurarea activităților în aer liber.

Fenomene specifice 

Fenomenele de instabilitate atmosferică se vor manifesta și în alte regiuni ale țării, însă pe arii mai restrânse. Meteorologii subliniază că astfel de episoade de vreme severă sunt caracteristice sezonului de tranziție între vară și toamnă, iar condițiile meteo instabile pot persista și în săptămânile următoare. După cum indică prognozele pe termen scurt, țara noastră se confruntă cu o perioadă de instabilitate atmosferică accentuată, cu alternanțe de ploi torențiale și perioade cu temperaturi ridicate.

În acest context, ANM va continua să monitorizeze evoluția fenomenelor meteo și să emită avertizări în funcție de intensitatea și extinderea acestora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

tineri - cladire de birouri. Foto: Pexels.com
Bancnote, euro / Foto: Freepik

Curs valutar BNR: Leul s-a depreciat din nou faţă de euro

Banca Naţională a României a comunicat cursul valutar.

Wall Street
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș
ANAF
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Muncitor / FOTO: Freepik
Se întâmplă lucruri interesante pe Wall Street
pexels.com
Sistem de stocare a energiei electrice
Întreprindere petrolieră / FOTO: Freepik
Mihai Petre, EY Romania

De ce nu vin investitori globali în România

Într-adevăr, investitori globali, de anvergură nu vin în...

Asteroidul Dimorphos / FOTO: Wikipedia
Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Ultimele estimări de la INGHA

Debitul Dunării va crește în următoarele cinci zile

Debitul fluviului Dunărea la intrarea în România, prin...

Dumitru Chisăliță
Reformă fiscală / Grafică: DCBusiness
Investitor / FOTO: Freepik

Surprinză în zona euro după trei luni de declin consecutiv

Prinde contur speranța pentru o evoluție pozitivă în...

Un nou an, o nouă regulă. Foto: Feeepik
Ziare / FOTO: Freepik

pixel