Vai de banii și viața noastră! Elena Cristian: Atenție și la ce se negociază la Bruxelles
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Elena Cristian
Elena Cristian
EXCLUSIV
1 iulie tinde să devină o zi neagră în calendar: creșterea prețurilor la gaze și a accizelor la carburanți va declanșa scumpiri în lanț cu consecințe pentru buzunarul omului de rând imposibil de estimat deocamdată. Dar asta nu e tot. Elena Cristian, analist DCBusiness trage un semnal de alarmă, îndemnându-ne să fim atenți la ceea ce se ascunde în spatele discuțiilor despre prezidențiale și a certurilor dintre Nicu și Marcel. 

”Îmi amintesc cu nostalgie de vremurile în care modificarea Codului fiscal se făcea cu șase luni înainte. Au fost și astfel de vremuri, chiar dacă nu vă vine să credeți, când toate măsurile cu impact asupra populației se luau cu o consultare publică în prealabil sau măcar cu o informare publică în prealabil”, a spus Elena Cristian, într-un comentariu legat  de ceea ce se va întâmpla cu viața românilor în plină vară. 

Nimeni nu vede nimic 

”Acum, de la 1 iulie, avem de-a face cu o modificare a accizei la combustibil care va duce, evident, la o scumpire a combustibilului, precum și cu o modificare a tarifului de distribuție a gazelor care, evident, va duce la o majorare a facturilor aferente. Suntem în plină vară, nimeni nu vede nimic, noi discutăm doar de data alegerilor prezidențiale, toate celelalte decizii care ne vizează direct rămânând pe planul secund”, a continuat analistul DCBusiness. 

Ar fi minunat, dar nu este!

Elena Cristian trage însă un semnal de alarmă, subliniind că, ”dacă acestea ar fi singurele modificări, ar fi minunat. Problema este însă că Guvernul are nevoie de bani, a făcut promisiuni de campanie, a promis că mărește pensiile, a promis multe altele, dar nu are bani. 

Decizii care ne vor ajunge din urmă

Visteria este goală, se vede foarte clar în disperarea domnului Boloș de a lua haotic decizii cu impact direct asupra mediului de afaceri, asupra populației și toate aceste lucruri ne vor ajunge din urmă începând din toamnă, din iarnă sau poate de la 1 ianuarie, când febra alegerilor se va potoli, de când vom avea patru-cinci ani de liniște și când politicienii care ne vor guverna la acel moment vor putea să implementeze toate aceste măsuri”, a explicat Elena Cristian. 

Analistul a amintit, totodată, și despre impactul exercitat direct asupra companiilor de e-Factura și e-TVA, ”măsuri care, la fel, nu au fost comunicate îndeajuns și care au stârnit o adevărată isterie în mediul de afaceri, deoarece contabilii noștri nu sunt suficienți de pregătiți pentru a face față acestui tăvălug. 

Atenție la Bruxelles

Vor mai veni și alte decizii”, subliniază Elena Cristian. Și detaliază: ”În prezent se fac simulări la Ministerul Finanțelor pe o creștere a TVA de la 1 ianuarie. Repet: nu sunt bani în buget pentru toate aceste creșteri. Să privim cu atenție ceea ce se negociază în această perioadă cu Bruxelles-ul: până pe 16 iulie se negociază o serie de măsuri ce vor fi implementate anul viitor. Sunt măsuri care vizează microîntreprinderile. Cu siguranță va fi micșorat pragul, dacă nu va fi eliminat cu totul, impozitarea progresivă a salariilor - și atenție, aici va fi o foarte mare problemă -, majorarea altor impozite și taxe sau regândirea acestora în totalitate. Repet: noi nu suntem atenți, ne uităm la alegeri, ne uităm la cum se ceartă Nicu și Marcel și ne vom trezi cu facturi mai mari, cu o viață mai scumpă, cu un nivel de trai mai scăzut și cu multe, multe astfel de probleme. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

40.000 de firme, radiate în primele cinci luni ale anului

Informaţii oficiale de la Registrul Comerţului.

RO e-TVA. Principalele modificări decise de Guvern

Vineri a fost adoptată de către Executiv o ordonanţă de...

Întârziere de 300 de minute pentru un tren CFR

Întârziere de cinci ore pentru trenul Timișoara Nord –...

Boloș vrea să colecteze 120 mld. de lei din TVA

România are prevăzut să colecteze la bugetul de stat...

Bursa de la București a închis în creștere ședința de vineri

BVB a închis pe verde ultima zi de tranzacții a...


pixel