Val de cutremure în România
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cutremur
Cutremur
Cutremure produse în România, în diferite zone ale ţării. 

Un cutremur cu magnitudinea de 3,2 pe Richer s-a produs în noaptea de luni spre marţi, la ora locală 1:31, în zona seismică Făgăraş-Câmpulung, judeţul Dâmboviţa, arată datele publicate de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a avut loc la adâncimea de 68 de kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 37 km nord de Târgovişte, 44 km sud de Braşov, 58 km nord-vest de Ploieşti, 63 km nord-est de Piteşti, 72 km sud-vest de Sfântu-Gheorghe şi 85 km est de Râmnicu Vâlcea.

Potrivit INCDFP, marţi s-au produs alte trei cutremure slabe în zona Crişana, judeţul Arad, de 2,4, 2, respectiv 2,7, după ce luni seara au avut loc în aceeaşi zonă două cutremure cu magnitudinea de 4,9 şi 4,3 pe Richter, care s-au resimţit în municipiul Arad şi oraşul Lipova.

De la începutul lunii mai, în România, au avut loc 30 de seisme, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,9 pe Richter.

Cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.

 

Cutremure şi în Arad

 

Un nou cutremur cu magnitudinea 4,3 pe Richer s-a produs luni, la ora locală 22:55, în Banat, judeţul Arad, la aproximativ două ore după seismul de 4,9 care a avut loc în aceeaşi zonă, arată informaţiile publicate de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremurul a avut intensitate V şi s-a înregistrat la o adâncime de 9 kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 23 km sud-est de Arad, 48 km nord-est de Timişoara, 75 km sud-est de Bekescsaba şi 91 km nord de Reşita.

Potrivit INCDFP, luni, la ora locală 20:46, a avut loc în judeţul Arad un seism cu magnitudinea de 4,9 pe Richter, intensitate VI, la o adâncime de 2 kilometri.

De la începutul lunii mai, în România, au avut loc 25 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,9 pe Richter.

Cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.

 

*** 22.05.2023. UPDATE Magnitudinea cutremurului produs luni seara în judeţul Arad a fost revizuită la 4,9 pe Richter

 

Seismologii au revizuit în creştere la 4,9 pe Richter magnitudinea cutremurului de suprafaţă produs luni seara, la ora locală 20:46, în Banat, judeţul Arad.

Potrivit datelor revizuite de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), cutremurul s-a înregistrat la o adâncime de 2 kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 15 km sud-est de Arad, 45 km nord-est de Timişoara, 69 km sud-est de Bekescsaba şi 95 km nord de Reşiţa.

De la începutul lunii mai, în România, au avut loc 24 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,9 pe Richter.

Cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri. 

 

***ORA 21:39 Cutremur în Arad/ Locuitorii de la blocuri au simţit cel mai tare seismul şi au ieşit în stradă

 

Locuitorii de la blocurile din municipiul Arad şi oraşul Lipova au simţit cel mai intens cutremurul care s-a produs luni seară şi au ieşit în stradă speriaţi, însă autorităţile spun că deocamdată nu au fost raportate pagube.

Imediat ce cutremurul s-a produs, sute de oameni din cartiere au ieşit în stradă, de teamă că ar putea exista replici. În Arad şi Lipova, locuitorii de la blocuri încă sunt pe străzi, schimbând impresii şi spunând că a fost cel mai intens cutremur pe care l-au simţit în zonă.

"S-au zguduit ferestrele şi uşa de la apartament s-a deschis. Stau la etajul şase şi am simţit foarte puternic cum se clătina totul în jur. Prima reacţie a fost să fug, dar apoi mi-am adus aminte că nu e indicat să fii pe casa scării când e cutremur. Am coborât din bloc când s-a terminat şi toată lumea era afară să schimbe impresii. Sperăm că nu vor fi replici sau vor fi mai uşoare", a spus, pentru AGERPRES, un locatar din cartierul Aurel Vlaicu, Gabor Sinka.

Şi în cartierele de case din Arad, oamenii au ieşit la stradă pentru a-şi întreba vecinii dacă au simţit cutremurul.

"Parcă a trecut un tanc pe stradă, a vibrat casa, mobila, am simţit sub picioare cum se mişcă podeaua. A fost primul cutremur pe care l-am simţit", a spus un locuitor din cartierul Europa.

Epicentrul ar fi fost mai aproape de Lipova decât de municipiul Arad. Primarul din Lipova, Florin Pera, a declarat, pentru AGERPRES, că localnicii de la blocuri şi case au ieşit în stradă imediat.

"Sunt martori care mi-au relatat că au văzut cum se clatină turla Bisericii Ortodoxe Radna, dar din fericire nu s-a prăbuşit şi până acum nici nu au fost raportate pagube în Lipova. Eu am plecat deja în recunoaştere în cartiere, să vorbesc cu oamenii şi să văd dacă sunt probleme. Tot ce pot să spun până acum este că în zona Lipova, unde am înţeles că a fost epicentrul, eu, personal, nu am simţit niciodată un cutremur atât de puternic. A fost în două reprize scurte, cu pauză de câteva secunde între ele, aşa am simţit eu", a spus primarul.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Arad au transmis că deocamdată nu au fost raportate pagube.

"Până în acest moment nu avem apeluri privind eventuale pagube. Se execută recunoaşteri în municipiul Arad, în oraşele Lipova, Curtici, Nădlac, Ineu, Sebiş, Chişineu-Criş şi în localităţile Bârzava, Vinga, Gurahonţ, Birchiş", a transmis ISU Arad.

Un cutremur mediu cu magnitudinea 4,6 pe Richer s-a produs luni, la ora locală 20,46, în Banat, judeţul Arad, arată informaţiile publicate de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 15 kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 24 km sud-est de Arad, 45 km nord-est de Timişoara, 77 km sud-est de Bekescsaba şi 89 km nord de Reşiţa.

Cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu
Oameni pe strada

Haos pe căile ferate germane. Mii de călători, afectați

Serviciile feroviare din Germania au fost grav...

INS: Aproape 16% din gospodării nu au baie sau duș

Ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost, anul...

Industria nu mai duduie ca altă dată / FOTO: Freepik
Principele Dimitrie Sturdza / Foto: Dorina MATIŞ / AGERPRES
Bani / Foto: Freepik

OnlyFans a plătit dividende record proprietarului platformei

Cea mai mare platformă porno online a acordat dividende...

Sediul central al Google
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Compensații pentru pensionari prevăzute într-o nouă OUG

După controversata recalculare a pensiilor, Guvernul a...

Aglomerație / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Selena Gomez
Bună dimineața!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik

Bursa de la București, fără suflu la sfârșit de săptămână

Săptămâna a fost marcată de scăderi generalizate pe...

Chirie sau rate? Ce este mai avantajos la această oră

În contextul prețurilor crescânde la locuințe și a...

Nu este loc pentru butoaiele OPEC, spun analiștii
Unt / FOTO: Freepik

Prețul mondial al untului a atins un record absolut

La nivel mondial, prețul la unt a sărit la un record...

Localitate în Spania / FOTO: Freepik

Polonezii dau năvală în Spania să cumpere active imobiliare

În timp ce Polonia se înarmează, încheind contracte după...

Un cuplu stă pe balcon / Foto: Freepik

Prețurile locuințelor din România continuă să crească

Florin Dragu, şef serviciu Direcţia Stabilitate...

La benzinărie / FOTO: Unsplash
S-au făcut calculele
Amazon Alexa / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin si Sadir Japarov, președintele Kârgâstanului
Curs valutar / Foto: DCBusiness
ANAF / Montaj foto: DCBusiness
Telefoane

Cele mai vândute telefoane mobile din lume în 2024

Apple rămâne compania care a vândut cele mai multe...

Oficiul Național al Registrului Comerțului
Ruta pe care a zburat în jurul lumii aeronava TAROM

Oferte speciale de la Tarom pentru trei destinații europene

Tarom lansează o ofertă specială pentru trei destinații...

Stație de transformare / Foto: Arhivă

pixel