Val fără precedent de drone, trimise de ruși în Ucraina în prima zi a anului 2024
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Luni, oficiali ucraineni au declarat că Rusia a lansat un număr "record" de 90 de drone în atacurile din noaptea de Anul Nou, care au ucis mai multe persoane și au provocat zeci de răniți.

Majoritatea dronelor implicate au fost doborâte de apărarea antiaeriană, au mai spus oficialii, la câteva zile după cele mai ucigătoare atacuri ale Moscovei asupra orașelor ucrainene, în cei aproape doi ani de război.

Atacurile tot mai numeroase și victimele au venit în timp ce ambele părți se pregătesc pentru un război prelungit, după ce invazia Rusiei, lansată în februarie 2022, nu și-a atins obiectivele, dar a făcut sute de mii de victime de ambele părți.

Reprezentanți ai forțelor aeriene ucrainene au declarat duminică că "întreaga Ucraină este în alertă de atac cu rachete" după ce avioanele rusești MiG-31 au decolat, în estul și sudul țării.

Oficialii ucraineni au raportat lovituri aeriene și de artilerie rusești în regiuni din întreaga țară, inclusiv în orașul Kherson din sudul țării, eliberat în toamna anului 2022, unde un băiat de 14 ani a fost ucis, iar un alt copil și două femei au fost grav răniți.

2. -imagine fara descriere- (ucraina-2_25412400.jpeg)

Ucraina

În alte regiuni, în pofida afirmațiilor rușilor care spun că atacul ar fi vizat infrastructura militară, oficialii ucraineni au raportat lovituri asupra liniilor electrice, a depozitelor de cereale, a farmaciilor și a clădirilor de birouri.

În regiunea Harkov, poliția a declarat că loviturile artileriei ruse au ucis o femeie și doi bărbați în satul Borova, sâmbătă seara. Guvernatorul regiunii, Oleg Synegubov, a declarat că cel puțin șase rachete au lovit orașul Harkov, iar 28 de civili au fost răniți în urma loviturilor care au vizat clădiri de asistență medicală și importantul hotel Kharkiv Palace, frecventat de mass-media.

Ihor Klymenko, ministrul ucrainean al afacerilor interne, a declarat că un jurnalist din Marea Britanie se numără printre persoanele rănite în atac. O echipă germană de la postul public de televiziune ZDF se afla, de asemenea, în hotel în momentul atacului, iar traducătorul lor a suferit răni la coloană, a precizat rețeaua de televiziune.

3. -imagine fara descriere- (ucraina-3_39981400.jpeg)

Ucraina

Duminică, Moscova a descris atacul de la Harkov drept represalii pentru presupusul atac comis de Ucraina cu o zi înainte, despre care rușii spun că  a ucis peste 20 de persoane în orașul rus Belgorod, situat la doar câțiva kilometri nord de granița ucraineană.

Atacurile de la Harkov și Belgorod au avut loc după ce vineri atacurile record cu rachete și drone rusești care au lovit ținte din Ucraina au făcut aproape 50 de victime, inclusiv 28 la Kiev.

"Ca represalii la acest atac terorist, forțele armate ale Federației Ruse au lovit centrele de decizie și obiectivele militare din orașul Harkov", a declarat duminică Ministerul rus al Apărării.

MAE rus a afirmat că trupe din armata ucraineană și din unitatea de informații militare GRU "direct implicate în planificarea și executarea atacului terorist din Belgorod ... au fost neutralizate de o lovitură cu rachete ghidate cu precizie la fostul complex hotelier Kharkiv Palace".

4. -imagine fara descriere- (belgorod_50705600.jpg)

Belgorod, Rusia

Serviciul de informații militare GRU al Ucrainei a negat aceste afirmații.

Presa ucraineană, citând surse de informații interne, a relatat că exploziile din Belgorod au fost cauzate de resturi de proiectile care au căzut asupra orașului după ce au fost interceptate "neprofesionist" de apărarea aeriană rusă.

Într-un discurs de sâmbătă adresat națiunii, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că atacul rusesc a afectat "mai mult de 120 de orașe și sate ale noastre" și a promis represalii.

"Pentru fiecare dronă 'Shahed', pentru fiecare rachetă rusească, va exista o responsabilitate echitabilă a statului terorist. Atât politic, cât și foarte practic", a spus el.

Fără a se referi în mod direct la deciziile întârziate ale SUA și UE de a aproba asistența financiară și militară pentru 2024, Zelenski a declarat că a discutat cu șefii săi militari despre ceea ce mai trebuie făcut anul viitor.

"În ciuda a tot ceea ce se va întâmpla în alte țări, în ciuda oricăror schimbări și stări de spirit politice, avem nevoie de un potențial suficient pentru a ne face propriul nostru lucru", a declarat Zelenski, adăugând că Ucraina se pregătește pentru o producție sporită de arme în 2024.

5. -imagine fara descriere- (belgorod_93690400.jpeg)

Belgorod, Rusia

Într-un discurs separat de sfârșit de an, Zelenski a menționat intensificarea loviturilor cu rază lungă de acțiune ale forțelor sale asupra Crimeei, peninsula ucraineană ocupată de Rusia din 2014, care a forțat marina rusă să se retragă în părțile estice ale Mării Negre. Acest lucru, la rândul său, a permis Kievului să rupă blocada Moscovei asupra porturilor sale prin reluarea unilaterală a exporturilor maritime de cereale, metale și alte mărfuri.

O contraofensivă mult așteptată în acest an nu a reușit să obțină câștiguri teritoriale semnificative, în ciuda armamentului modern furnizat de aliații occidentali ai Kievului. De asemenea, Rusia nu a reușit să câștige nicio ofensivă terestră majoră în acest an, deși continuă să ocupe aproximativ 18% din teritoriul ucrainean.

Zelenski a evidențiat aspectele pozitive: "În acest an, Ucraina nu s-a retras în nicio direcție de pe pământ, a recâștigat marea și a făcut cerul mai sigur".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ce salarii și pensii au eurodeputații

Luna viitoare românii vor merge la  urne pentru a-și...

De ce aurora boreală este pericolul suprem în era electrică

În acest sfârșit de săptămână a avut loc cea mai...

Proiect energetic important în județul Vaslui

Un alt proiect-gigant de producţie a energiei electrice...


pixel