Valoarea acțiunilor unui mare producător de cipuri s-a dublat în doar câteva zile
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Producția globală de cipuri face față cu greu cererii uriașe pentru inteligența artificiala
Producția globală de cipuri face față cu greu cererii uriașe pentru inteligența artificiala
Compania britanică Arm Holdings, care se ocupă cu producția de cipuri, aproape și-a dublat valoarea bursieră în mai puțin de o săptămână, investitorii mizând pe boom-ul inteligenței artificiale.

Compania cu sediul la Cambridge a raportat miercurea trecută rezultate financiare care au arătat că cererea de tehnologie legată de inteligența artificială a contribuit la creșterea vânzărilor, informează BBC.

Cipurile concepute de Arm sunt destinate aproape tuturor smartphone-uri din lume.

Arm Holdings a fost preluată de compania japoneză SoftBank în 2016 și a revenit la bursă în septembrie anul trecut.

Acțiunile Arm au crescut vertiginos de la anunțarea rezultatelor sale de săptămâna trecută și au crescut acum cu peste 98%.

Acest lucru vine în contextul în care valoarea acțiunilor producătorului de cipuri Nvidia a crescut de peste trei ori în ultimul an, tot datorită cererii în creștere pentru cipurile de inteligență artificială.

Boom-ul AI a ajutat Nvidia să devină una dintre cele mai valoroase companii cotate la bursă din lume, cu o evaluare bursieră de aproximativ 1.800 de miliarde de dolari.

Cu această ocazie, Nvidia s-a alăturat topului giganților din domeniul tehnologiei printre care Apple, Microsoft, Alphabet și Amazon.

Tehnologia Arm nu este utilizată direct pentru activitatea de inteligență artificială, dar producătorii de cipuri, precum Nvidia, o aleg pentru procesare (CPU) care contribuie la construirea cipurilor companiei, specifice pentru această tehnologie a inteligenței artificiale.

În afară de Nvidia și Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), printre clienții Arm se numără și mărci de consum bine cunoscute, precum Apple.

Cererea de cipuri concepute de Arm este în creștere și în industria constructoare de automobile, datorită dezvoltării tehnologiei de pilot automat.

Arm a fost fondată în 1990 de un grup de specialiști în tehnologia cipurilor din Cambridge. După ce a fost cumpărată de SoftBank în 2016 pentru 32 de miliarde de dolari, patru ani mai târziu, conglomeratul japonez a anunțat că intenționează să vândă Arm către Nvidia.

Cu toate acestea, în aprilie 2022, SoftBank a renunțat la tranzacție după ce s-a confruntat cu obiecții din partea autorităților de reglementare din întreaga lume și a declarat că va vinde în schimb acțiuni ale Arm pe bursa Nasdaq din New York.

Acțiunile SoftBank, care deține în continuare o participație de aproximativ 90% din Arm, a crescut cu 30% în ultima săptămână.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel