Vânzările de arme au crescut în 2019 considerabil
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Vânzările de arme au crescut cu 4,6% la nivel mondial
Vânzările de arme au crescut cu 4,6% la nivel mondial
Vânzările de arme au crescut cu 4,6% la nivel mondial în 2018, pe o piaţă dominată de SUA, potrivit unui raport al Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace (Sipri), cu sediul la Stockholm, relatează luni AFP.

Cu 420 miliarde de dolari, cifra de afaceri a celor mai mari 100 de producători de armament din lume, analizată în raport, este în plină expansiune datorită vitalităţii sectorului în Statele Unite.

SUA ar fi distruse în numai 30 de minute în cazul unui război nuclear

În fruntea clasamentului, industria armamentului din SUA, care deţine 59% din piaţă, reprezintă o cifră de afaceri de 246 miliarde de dolari, în creştere cu 7,2% pe an.

''Pe un an, aceasta este o creştere semnificativă, având în vedere nivelul foarte ridicat al vânzărilor de arme americane'', a subliniat directoarea programului privind situaţia armamentului din cadrul Sipri, Aude Fleurant.

Companiile americane beneficiază de strategia administraţiei Trump care doreşte să modernizeze apărarea pentru a-şi consolida poziţia faţă de Rusia şi China.

Totuşi, Rusia rămâne pe locul doi în clasamentul celor mai mari producători de arme, cu 8,6% din cota de piaţă, chiar înaintea Regatului Unit (8,4%) şi a Franţei (5,5%).

În Europa, există, de asemenea, două companii intercontinentale, Airbus şi MBDA, care beneficiază de o cerere în creştere din cauza unor ''conflicte armate în curs de desfăşurare şi a unor tensiuni semnificative în mai multe regiuni'', a menţionat Aude Fleurant.

Studiul nu ia în considerare cazul Chinei, pentru care datele disponibile sunt insuficiente, notează Sipri, care estimează totuşi că ţara ar putea avea între trei şi şapte companii în Top 100. China a alocat 1,9% din PIB-ul său pentru apărare în fiecare an din 2013.

Almaz-Antei, prima companie rusă din Top 100, urcă pe locul nouă cu o cifră de afaceri de 9,6 miliarde de dolari (+ 18% faţă de 2017), o creştere de 15 locuri din 2009.

''Această creştere se poate explica nu numai prin puterea cererii interne, ci şi prin creşterea continuă a vânzărilor de arme către alte ţări, în special exporturile sistemului de apărare aeriană S-400'', notează raportul.

În Turcia, industria armamentului înregistrează progrese, cu două companii în top 100 şi cu o cifră de afaceri în creştere cu 22% în fiecare an, până la 2,8 miliarde de dolari. Ţara, implicată într-un conflict armat de lungă durată cu kurzii, este ''motivată de obiectivul de a fi independentă în materie de armament şi dezvoltă deci capacităţi de producţie în toate sectoarele: sisteme terestre, aeriene, navale, de rachete etc.'', a precizat cercetătoarea.

Din 2009, primul producător mondial de arme rămâne compania Lockheed Martin din Statele Unite (cu venituri de 47,3 miliarde de dolari), ale cărei vânzări reprezintă 11% din vânzările de arme la nivel global. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...


pixel