Scădere cu 5% a volumului lucrărilor de construcţii. Date INS
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Cu 420 miliarde de dolari, cifra de afaceri a celor mai mari 100 de producători de armament din lume, analizată în raport, este în plină expansiune datorită vitalităţii sectorului în Statele Unite.
SUA ar fi distruse în numai 30 de minute în cazul unui război nuclear
În fruntea clasamentului, industria armamentului din SUA, care deţine 59% din piaţă, reprezintă o cifră de afaceri de 246 miliarde de dolari, în creştere cu 7,2% pe an.
''Pe un an, aceasta este o creştere semnificativă, având în vedere nivelul foarte ridicat al vânzărilor de arme americane'', a subliniat directoarea programului privind situaţia armamentului din cadrul Sipri, Aude Fleurant.
Companiile americane beneficiază de strategia administraţiei Trump care doreşte să modernizeze apărarea pentru a-şi consolida poziţia faţă de Rusia şi China.
Totuşi, Rusia rămâne pe locul doi în clasamentul celor mai mari producători de arme, cu 8,6% din cota de piaţă, chiar înaintea Regatului Unit (8,4%) şi a Franţei (5,5%).
În Europa, există, de asemenea, două companii intercontinentale, Airbus şi MBDA, care beneficiază de o cerere în creştere din cauza unor ''conflicte armate în curs de desfăşurare şi a unor tensiuni semnificative în mai multe regiuni'', a menţionat Aude Fleurant.
Studiul nu ia în considerare cazul Chinei, pentru care datele disponibile sunt insuficiente, notează Sipri, care estimează totuşi că ţara ar putea avea între trei şi şapte companii în Top 100. China a alocat 1,9% din PIB-ul său pentru apărare în fiecare an din 2013.
Almaz-Antei, prima companie rusă din Top 100, urcă pe locul nouă cu o cifră de afaceri de 9,6 miliarde de dolari (+ 18% faţă de 2017), o creştere de 15 locuri din 2009.
''Această creştere se poate explica nu numai prin puterea cererii interne, ci şi prin creşterea continuă a vânzărilor de arme către alte ţări, în special exporturile sistemului de apărare aeriană S-400'', notează raportul.
În Turcia, industria armamentului înregistrează progrese, cu două companii în top 100 şi cu o cifră de afaceri în creştere cu 22% în fiecare an, până la 2,8 miliarde de dolari. Ţara, implicată într-un conflict armat de lungă durată cu kurzii, este ''motivată de obiectivul de a fi independentă în materie de armament şi dezvoltă deci capacităţi de producţie în toate sectoarele: sisteme terestre, aeriene, navale, de rachete etc.'', a precizat cercetătoarea.
Din 2009, primul producător mondial de arme rămâne compania Lockheed Martin din Statele Unite (cu venituri de 47,3 miliarde de dolari), ale cărei vânzări reprezintă 11% din vânzările de arme la nivel global.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...