Veste de ultimă oră privind plafonarea prețului la energie
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Card energie / FOTO: Facebook CNPR
Card energie / FOTO: Facebook CNPR
Sebastian Burduja, a făcut un anunț surprinzător care ar putea să schimbe total factura la energie. Plafonarea prețurilor la energie va expira la 31 martie 2025, însă Guvernul are alte planuri în minte. Se discută serios despre prelungirea acestei măsuri, iar Burduja vrea să ducă această bătălie direct la Comisia Europeană!

România ar putea solicita Comisiei Europene prelungirea plafonării prețurilor la energie și gaze naturale, măsură care este programată să expire la 31 martie 2025. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat vineri, pentru Profit.ro, că această opțiune este luată în considerare din cauza inechităților existente pe piața europeană de energie, unde prețurile angro sunt semnificativ mai mari în Estul Europei față de Vest.

„Având în vedere că există o situație de inechitate, cu prețuri angro uneori dramatic mai mari în Estul continentului față de Vest, într-o piață care ar trebui să fie unică și funcțională, cred că toate măsurile trebuie să fie pe masă. Continuarea plafonării și în 2025 poate fi o variantă”, a declarat Sebastian Burduja, răspunzând unei întrebări în cadrul unui interviu. Ministrul a mai adăugat că dorește să discute acest subiect și cu omologii din Grecia și Bulgaria, pentru a prezenta un front comun în fața Comisiei Europene, astfel încât să fie rezolvate aceste dezechilibre.

OUG 32/2024 menține plafonarea prețurilor până la 31 martie 2025

În prezent, prețurile la energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii casnici și non-casnici sunt plafonate în România, conform Ordonanței de Urgență nr. 32/2024. Aceasta a intrat în vigoare pe 29 martie 2024 și stabilește că plafonarea prețurilor va rămâne în vigoare până la 31 martie 2025. OUG 32/2024 nu aduce ajustări semnificative la nivelul prețurilor sau la criteriile de eligibilitate pentru clienții finali, menținând structura actuală a măsurilor de sprijin.

În ceea ce privește tarifele pentru energia electrică, acestea continuă să fie plafonate în funcție de consumul lunar al clienților casnici:

0,68 lei/kWh pentru clienții cu un consum lunar de până la 100 kWh;

0,80 lei/kWh pentru clienții care consumă între 100,01 și 255 kWh;

1,3 lei/kWh pentru consumul care depășește 255 kWh și integral pentru clienții care consumă peste 300 kWh/lună.

De asemenea, pentru clienții finali de gaze naturale, ordonanța prevede majorarea componentei de furnizare a gazelor naturale de la 12 lei/MWh la 15 lei/MWh în perioada 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025. Cei care sunt preluați în regim de ultimă instanță vor plăti tot 15 lei/MWh, față de 13,5 lei/MWh cât era anterior.

România caută sprijin regional pentru extinderea plafonării

În contextul unor diferențe semnificative între prețurile energiei din țările est-europene și cele din vestul continentului, România dorește să găsească soluții pentru a menține plafonarea prețurilor și după martie 2025. Burduja a subliniat că o soluție ar putea fi o colaborare cu alte țări din regiune, precum Grecia și Bulgaria, pentru a susține o cerere comună în fața Comisiei Europene.

„Suntem în aceeași barcă cu toții, din păcate, și trebuie să avem cel mai bun argument în fața Comisiei Europene. România își asumă această poziție principială, dar avem nevoie de sprijin din partea altor state pentru a rezolva inechitățile de pe piața energetică”, a explicat ministrul Energiei.

Posibile riscuri după expirarea plafonării

Dacă România nu va obține prelungirea plafonării prețurilor după martie 2025, consumatorii ar putea fi nevoiți să suporte prețuri mai mari la energie și gaze naturale, deoarece revenirea la piața liberă ar putea genera costuri mult mai ridicate, în funcție de evoluțiile de pe piețele internaționale. Burduja a menționat că „toate opțiunile sunt pe masă” și că țara va continua să lucreze pentru a asigura prețuri echitabile și stabile pentru consumatori, atât casnici, cât și non-casnici.

Inechități pe piața energiei între Est și Vest

România nu este singura țară afectată de diferențele de prețuri între Estul și Vestul Europei. Piața de energie electrică din Uniunea Europeană a fost marcată de discrepanțe între statele membre, în special în timpul crizelor energetice din ultimii ani. Burduja a subliniat că aceste inechități trebuie abordate la nivel european, prin măsuri care să asigure prețuri corecte și echitabile pentru toate statele membre, indiferent de poziționarea geografică.

În acest context, discuțiile cu omologii din Grecia și Bulgaria reprezintă un prim pas către o inițiativă comună la nivel regional, care să susțină prelungirea plafonării prețurilor în 2025.

Astfel, rămâne de văzut cum va evolua situația și ce măsuri va lua România în următoarele luni pentru a proteja consumatorii de creșterile dramatice ale prețurilor la energie și gaze naturale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Palatul Victoria
Elon Musk / sursa: Wikimedia Commons
TAROM
Facebook / sursa foto: Freepik.com / darkdream
Rezerva Federală / FOTO: Wikipedia

”Tichia de mărgăritar” ca mod de guvernare

Este o foarte cunoscută și înțeleaptă zicală românească...

Dosare de pensie / Foto: Arhivă
Federal Reserve / sursa foto: Wikimedia Commons / Niki Korth
Bursă / sursa foto: Freepik.com
Roxana Mînzatu
Europa / sursa foto: Freepik.com
Victor Vevera / Foto: Angelo Brezoianu / Agerpres
Pompierii nu au putut salva toate ovinele, vacile și păsările prinse de inundații
Comisia Europeana
Thierry Breton / FOTO: Wikipedia
Cafeaua este servită!

O cafea va deveni un lux? Ce se întâmplă cu prețurile

Iubitorii de cafea deja plătesc mai mult pentru o ceașcă...

E.ON / FOTO: Facebook

E.ON a anunţat investiţii de 827 milioane lei

Grupul E.ON a raportat o creștere semnificativă a...

Contor electric
Amazon
Cod galben de intensificări ale vântului
Ochelarii conectați Ray Ban / FOTO: Wikipedia

EssilorLuxottica își extinde parteneriatul cu Meta

EssilorLuxottica și Meta au anunțat marți că și-au...

Pești / FOTO: Unsplash
Unicredit

UniCredit analizează o preluare parțială a Commerzbank

Grupul bancar italian UniCredit SpA plănuiește să ceară...

MUncitări într-o fabrică / Foto: Freepik
Goldman Sachs

Goldman Sachs revine și confirmă: Prețul aurului va crește

În decurs de numai câteva zile, prețul aurului a...


pixel