Vestea zilei de la Guvern: Voucherele sociale şi pachetele alimentare vor fi acordate şi în 2024
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Vouchere sociale
Vouchere sociale
Joi, în cadrul conferinţei de presă de la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a fost întrebat despre programele sociale susţinute de către Executiv. 

Iată ce au întrebat jurnaliştii şi ce a explicat ministrul Adrian Câciu: 

"Astăzi am aprobat o serie de măsuri în domeniul fondurilor europene în special cu privire la exercițiul financiar care se încheie 2014-2020. Aș începe cu vestea bună pentru cei care sunt beneficiari de vouchere de energie, am prelungit valabilitatea voucherelor de energie până la 31 martie 2024, așa cum vă anunțasem.

Astăzi am formalizat adoptarea acestei măsuri, astfel încât beneficiarii, familiile vulnerabile, gospodăriile vulnerabile să poată să plătească facturile la energie din aceste vouchere până la 31 martie 2024. Termenul inițial era 31 decembrie 2023. Această prelungire a fost aprobată în urma unei consultări cu Comisia Europeană și a unui dialog pozitiv pe care l-am avut acolo și al unui răspuns pozitiv din partea domniilor lor. Pe de altă parte, pentru că avem proiecte în derulare care se încheie la 31 decembrie 2023, am luat o serie de măsuri astfel încât să accelerăm finanțarea acestora, pentru ca beneficiarii să poată depune cererea de rambursare cât mai rapid. Din perspectiva absorbției de fonduri europene, am făcut și o serie de informări la nivelul guvernului.

La acest moment, România are rambursate 85% din fondurile alocate. La momentul când discutăm la Comisia Europeană sunt spre decontare două miliarde de euro, ce ar însemna echivalentul a 92% absorbție. Cu ceea ce ne-am propus la nivelul lunii noiembrie să depunem către Comisia Europeană, respectiv 1,4 miliarde de euro, o să ajungem - dar acestea se vor deconta anul viitor, undeva după trimestrul unu 2024 -, gradul de absorbție pe care îl țintim este de 98%.

Spre deosebire de exercițiul financiar anterior, care, la momentul încheierii finanţării, respectiv n+2, 2015 a încheiat cu un grad de absorbţie de 52%, programele 2007-2013 au încheiat cu un grad de absorbție de 92%. De asemenea, sunt o serie de elemente care ne ajută din perspectiva finanțării noului cadru financiar multianual 2021-2027. Amintesc faptul că, la acest moment, sunt apeluri lansate de peste 16 miliarde de euro și avem în pregătire apeluri de încă nouă miliarde de euro, astfel încât la final de an foarte mulți beneficiari să poată să depună proiecte pe noul cadru financiar multianual", a afirmat Adrian Câciu.

Reporter: Și o singură întrebare legată de voucherele pentru alimente; astăzi ați prelungit cele pentru energie, dar cele pentru alimente vă gândiți să fie prelungite și anul viitor? Acelea de 50 euro.

Adrian Câciu: Da, da, da, voucherele... deci anul viitor, din programele, să spun așa, de tip social sau cu impact social pe care le avem, cu siguranță va continua programul privind voucherele de alimente, cele de 250 de lei, cu aceeași periodicitate, la două luni acordate, și va continua și programul privind pachetele alimentare pentru persoanele vulnerabile, un program care, la fel, se încheia în anul 2023, cu noua finanțare din programul Persoane defavorizate 2021-2027.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Urmările inundațiilor / Foto: Apele Române
Foto: Pexels.com
X, sursa foto: Freepik.com
Grafica: Mihai Ciobanu
Booking.com sursa foto: Wikimedia Commons / Travelarz
Uzină auto / sursa foto: Freepik.com / Phonlamaistudio
Construcții / sursa foto: Freepik.com
Acțiunile europene au crescut
Foto: pexels.com
Contribuabilii nu mai pot depune hârtii la ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Teresa Ribera / sursa foto: Wikimedia Commons
Grivne / sursa foto: Freepik.com

Banca Centrală a Ucrainei a menținut dobânda cheie la 13%

Banca centrală a Ucrainei a menținut joi rata dobânzii...

Blackout / FOTO: Freepik

Pană de curent în cartierul Pajura, din București

S-a oprit brusc imediat după ora 14,00. Televizoarele...

Agenție BRD
Dunărea

Când ajunge în România vârful debitului Dunării

Vârful de debit pe Dunăre se va înregistra, probabil,...

Energie electrica
Apele Dunării au ajuns la nivelul Parlamentului de la Budapeste / Foto: Katalin Faggyas

Dunărea la Budapesta a ajuns la nivelul Parlamentului

În ultimele zile, Dunărea și-a depășit malurile, cauzând...

Se apropie o zi importantă pentru burse / FOTO: Unsplash
Alexandru Petrescu, șeful ASF
Centru de date / Foto: Freepik
Bloc de locuințe din Harkov, bombardat de Rusia
Bundesbank / FOTO: Wikipedia
Rabla. Foto: Pexels.com
Porumb

China spune stop acestor importuri din Statele Unite

Schimbări importante în preferințele comerciale ale...

Inundații / Foto: IGSU
Haga / FOTO: Freepik

Orașul Haga ia cu asalt reclamele pentru combustibili fosili

În cazul olandezilor este o premieră mondială. În Este o...

Mașini în parcare / Foto: Freepik

Piața auto, în cădere liberă în Europa

Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană...


pixel