Veşti bune din Parlament. Modificarea aşteptată de părinţi privind alocaţia pentru copii
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Alocatie copii. Foto: pexels.com
Alocatie copii. Foto: pexels.com
A trecut de Senat şi se află acum la Camera Deputaţilor - cameră decizională în acest sens, un proiect de Lege pentru modificarea alin.(4) al art.6 din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat ca urmare a depăşirii termenului de adoptare, potrivit art.75 alin.(2) teza a III-a din Constituţia României republicată şi se află, acum, la Camera Deputaţilor pentru dezbatere şi vot. 

 

Iată ce scrie în nota de fundamentare a acestui proiect:

 

"S-a creat un cerc vicios care nu poate fi depăşit decât prin corecta raportare a suportului financiar continuu acordat copiilor. Ori, acest suport înseamnă, în primul rând, alocaţia acordată lor. Principalul instrument prin care un stat îşi arată grija şi implicarea în protejarea copiilor săi şi care reprezintă pentru majoritatea copiilor un suport mai mult decat necesar. De aceea, alocaţia de stat pentru copii trebuie şi are nevoie să devină centrul politicii publice şi financiare destinate copiilor. Un demers care nu poate fi realizat decât prin alocarea financiară corect raportată la actualele condiţii şi realităţi economice. (...)

La momentul actual, alin. (4) al art. 6. din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii prevede că dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna urmatoare depunerii cererii. Practic dacă un copil, de exemplu, s-a născut pe 1 iunie iar altul pe 30 iunie, ambii copii vor primi alocaţia cu data de 1 iulie, ceea ce priveaza copilul de aproape 1 lună de zile de a beneficia în condiţii de egalitate de dreptul la alocaţie de stat.

Având în vedere prevederile articolului 16 Egalitatea în drepturi şi ale articolului 49 Protecţia copiilor şi a tinerilor din Constituţia României este necesar să modificăm articolul 6 din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, în vederea eliminării unei discriminări instituite în funcţie de data, ziua naşterii copilului. Ţinând cont de prevederile constituţionale referitoare la egalitatea în drepturi şi garantarea alocaţiei de stat se impune ca plata drepturilor cuvenite să se facă începând cu ziua naşterii copilului".

 

Forma adoptată de Senat: 

 

Senatul adoptă prezentul proiect de lege:

Articol unic. Alin (6) al art.4 din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicarea (r4) din Monitorul Oficial, Partea I, nr.767 din 14 noiembrie 2012, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:

"(4) Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu data naşterii copilului iar plata drepturilor se face proporţional începând cu luna următoare depunerii cererii."

 

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel