COP29: Ce prevede acordul lăudat de unii, criticat de alții, încheiat la Baku
La capătul unor dezbateri...
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat ca urmare a depăşirii termenului de adoptare, potrivit art.75 alin.(2) teza a III-a din Constituţia României republicată şi se află, acum, la Camera Deputaţilor pentru dezbatere şi vot.
"S-a creat un cerc vicios care nu poate fi depăşit decât prin corecta raportare a suportului financiar continuu acordat copiilor. Ori, acest suport înseamnă, în primul rând, alocaţia acordată lor. Principalul instrument prin care un stat îşi arată grija şi implicarea în protejarea copiilor săi şi care reprezintă pentru majoritatea copiilor un suport mai mult decat necesar. De aceea, alocaţia de stat pentru copii trebuie şi are nevoie să devină centrul politicii publice şi financiare destinate copiilor. Un demers care nu poate fi realizat decât prin alocarea financiară corect raportată la actualele condiţii şi realităţi economice. (...)
La momentul actual, alin. (4) al art. 6. din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii prevede că dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna urmatoare depunerii cererii. Practic dacă un copil, de exemplu, s-a născut pe 1 iunie iar altul pe 30 iunie, ambii copii vor primi alocaţia cu data de 1 iulie, ceea ce priveaza copilul de aproape 1 lună de zile de a beneficia în condiţii de egalitate de dreptul la alocaţie de stat.
Având în vedere prevederile articolului 16 Egalitatea în drepturi şi ale articolului 49 Protecţia copiilor şi a tinerilor din Constituţia României este necesar să modificăm articolul 6 din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, în vederea eliminării unei discriminări instituite în funcţie de data, ziua naşterii copilului. Ţinând cont de prevederile constituţionale referitoare la egalitatea în drepturi şi garantarea alocaţiei de stat se impune ca plata drepturilor cuvenite să se facă începând cu ziua naşterii copilului".
Senatul adoptă prezentul proiect de lege:
Articol unic. Alin (6) al art.4 din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicarea (r4) din Monitorul Oficial, Partea I, nr.767 din 14 noiembrie 2012, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(4) Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu data naşterii copilului iar plata drepturilor se face proporţional începând cu luna următoare depunerii cererii."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La capătul unor dezbateri...
Dana Tănase, directorul...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...