Veşti bune pentru cei care au terenuri. Demers privind facilitarea obţinerii titlurilor de proprietate

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Teren. Foto: Pexels.com
Teren. Foto: Pexels.com
Veşti bune pentru proprietarii de terenuri din România. 

A fost depusă la Senat o propunere legislativă privind completarea articolul 11 din Legea fondului funciar nr.18/1991, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.1 din 5 ianuarie 1998.

Iată ce spun iniţiatorii: "Dreptul la proprietate reprezintă unul dintre drepturile fundamentale ale unui regim democrat, al cărui scop reprezintă bunăstarea cetăţenilor. În România, dreptul la proprietate este consfinţit în Constituţie, însă nu întotdeauna a fost aşa. Regimul comunist a adus o abordare diferită asupra proprietăţii, una în care dreptul la proprietate privata a fost negat.

Acest lucru a condus la o situaţie extrem de sensibilă a fondului funciar o dată cu instaurarea regimului democrat în ţara noastră. Noile legi ale statului român au favorizat restituirea proprietăţilor confiscate către cetăţenii păgubiţi, contribuind la o oarecare compensare. Însă problemele fondului funciar al ţării noastre nu s-au solutionat, existând în continuare diverse situaţii particulare care fac dificilă stabilirea proprietăţii anumitor terenuri.

Cu toate acestea, în luna aprilie a acestui an, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 123 din 15 mai 2023 pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 care a oferit şansa deţinătorilor sau moştenitorilor amplasamentelor care nu s-au înscris în cooperativa agricolă de producţie, nu au predat şi nu li s-au preluat terenurile de către stat, să poata solicita, în anumite condiţii, emiterea titlului de proprietate.

Prin modificarea adoptată de Parlamentul României, cetăţenii au fost informaţi care sunt paşii necesari pe care trebuie să îi îndeplinească pentru obţinerea documentelor de proprietate, având termen de şase luni de la intrarea în vigoare a legii pentru a depune documentele necesare către primăria localităţii pe a cărei rază se află terenul.

Termenul de şase luni a expirat la data de 18 noiembrie a.c., însă, datorită numărului mare de cereri depuse, a birocraţiei şi a procedurii complicate de obţinere a titlului de proprietate, un număr mare de cetăţeni nu au reuşit să depună documentele necesare şi, în final, au rămas fără documente care să le ateste proprietatea asupra terenurilor ce se supun Legii 123/2023.

În acest sens, considerăm faptul că Legea 123 din 15 mai 2023 nu şi-a îndeplinit obiectivul final şi anume acela de a sprijini toţi cetăţenii români în a obţine titluri de proprietate asupra unor terenuri care nu s-au înscris în cooperativa agricola de producţie, nu au predat şi nu li s-au preluat terenurile de către stat.

Având în vedere acest lucru, considăram oportună aprobarea următoarei propuneri de modificare si completare a Legii fondului funciar 18/1991, prin care doreste prelungirea cu încă şase luni a termenului pe care cetăţenii îl au la dispoziţie în vederea demărarii procedurilor de obţinere a titlurilor de proprietate pentru terenurile care nu s-au înscris în cooperativa agricolă de producţie, nu au predat şi nu li s-au preluat terenurile de către stat."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic

pixel