Veşti bune pentru cei care au terenuri. Demers privind facilitarea obţinerii titlurilor de proprietate
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Teren. Foto: Pexels.com
Teren. Foto: Pexels.com
Veşti bune pentru proprietarii de terenuri din România. 

A fost depusă la Senat o propunere legislativă privind completarea articolul 11 din Legea fondului funciar nr.18/1991, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.1 din 5 ianuarie 1998.

Iată ce spun iniţiatorii: "Dreptul la proprietate reprezintă unul dintre drepturile fundamentale ale unui regim democrat, al cărui scop reprezintă bunăstarea cetăţenilor. În România, dreptul la proprietate este consfinţit în Constituţie, însă nu întotdeauna a fost aşa. Regimul comunist a adus o abordare diferită asupra proprietăţii, una în care dreptul la proprietate privata a fost negat.

Acest lucru a condus la o situaţie extrem de sensibilă a fondului funciar o dată cu instaurarea regimului democrat în ţara noastră. Noile legi ale statului român au favorizat restituirea proprietăţilor confiscate către cetăţenii păgubiţi, contribuind la o oarecare compensare. Însă problemele fondului funciar al ţării noastre nu s-au solutionat, existând în continuare diverse situaţii particulare care fac dificilă stabilirea proprietăţii anumitor terenuri.

Cu toate acestea, în luna aprilie a acestui an, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 123 din 15 mai 2023 pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 care a oferit şansa deţinătorilor sau moştenitorilor amplasamentelor care nu s-au înscris în cooperativa agricolă de producţie, nu au predat şi nu li s-au preluat terenurile de către stat, să poata solicita, în anumite condiţii, emiterea titlului de proprietate.

Prin modificarea adoptată de Parlamentul României, cetăţenii au fost informaţi care sunt paşii necesari pe care trebuie să îi îndeplinească pentru obţinerea documentelor de proprietate, având termen de şase luni de la intrarea în vigoare a legii pentru a depune documentele necesare către primăria localităţii pe a cărei rază se află terenul.

Termenul de şase luni a expirat la data de 18 noiembrie a.c., însă, datorită numărului mare de cereri depuse, a birocraţiei şi a procedurii complicate de obţinere a titlului de proprietate, un număr mare de cetăţeni nu au reuşit să depună documentele necesare şi, în final, au rămas fără documente care să le ateste proprietatea asupra terenurilor ce se supun Legii 123/2023.

În acest sens, considerăm faptul că Legea 123 din 15 mai 2023 nu şi-a îndeplinit obiectivul final şi anume acela de a sprijini toţi cetăţenii români în a obţine titluri de proprietate asupra unor terenuri care nu s-au înscris în cooperativa agricola de producţie, nu au predat şi nu li s-au preluat terenurile de către stat.

Având în vedere acest lucru, considăram oportună aprobarea următoarei propuneri de modificare si completare a Legii fondului funciar 18/1991, prin care doreste prelungirea cu încă şase luni a termenului pe care cetăţenii îl au la dispoziţie în vederea demărarii procedurilor de obţinere a titlurilor de proprietate pentru terenurile care nu s-au înscris în cooperativa agricolă de producţie, nu au predat şi nu li s-au preluat terenurile de către stat."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stațiunea Mamaia, făcută praf din două vorbe de Mihai Tudose

Europarlamentarul Mihai Tudose, vicepreşedinte al PSD, a...

BNS reclamă inechitățile din sistemul fiscal

Blocul Naţional Sindical aduce în atenţia publicului...

Serviciile Starlink, afectate de furtuna solară

Starlink, divizia de sateliți a companiei SpaceX a lui...

Activiștii de mediu au atacat fabrica Tesla de lângă Berlin

Activiștii germani de mediu au declanșat un protest care...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Informațiii despre depozitele bancare, pensiile...

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Economia Chinei dă semne de redresare. Analiștii, precauți

Exporturile și importurile Chinei au înregistrat o...

Românii pot cumpăra din nou titluri Tezaur

Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în...

Companiile europene se îndepărtează de China. Analiză

Este o realitate constatată de Camera de Comerț a UE în...

Atac la Google: OpenAI va dezvălui un motor de căutare

Evenimentul a fost programat pentru începuul săptămânii...

Nestlé: Investiție în ”economia albastră”

Compania a explicat despre ce este vorba.

Riscurile ”mascate” de pe piața mondială a zahărului

Despre piața zahărului se poate spune că este...


pixel