Veşti bune pentru românii care au muncit în străinătate. Document din Senat
Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Strangere de mana. Foto: Pexels.com
Strangere de mana. Foto: Pexels.com
A fost depusă la senat o propunere legislativă pentru modificarea art.85 alin.(4) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii.

Sistemul actual de pensii din România, în special Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, care va intra în vigoare la 1 septembrie 2024, introduce un stimulent pentru viaţa activă, bonificând orice perioadă de cotizare mai mare de 25 de ani. Potrivit art. 85 alin. (3) din Lege, pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un numar de puncte de stabilitate astfel:

a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;

b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;

c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

 

În cazul stabilirii pensiei comunitare pentru cetăţenii care au realizat perioade de asigurare şi în alte state membre ale Uniunii Europene, noua lege a pensiilor publice prezintă o lacună legislativa în ceea ce priveşte acordarea punctelor de stabilitate. Din modul de redactare a art. 85 se poate ajunge la interpretarea că beneficiarii pot obţine puncte de stabilitate numai pentru perioadele de cotizare realizate în cadrul sistemului public de pensii din Romania.

Aceste puncte de stabilitate stimulează viaţa activă, participarea pe piata muncii şi reprezintă puncte bonus oferite beneficiarilor care au muncit peste 25 de ani. Aceste puncte ar trebui să fie acordate indiferent de locul/statul în care s-a realizat stagiul de cotizare. Or, aceasta situaţie va crea o discrepanţă în tratamentul aplicat cetăţenilor care au muncit şi în alte ţări europene în comparaţie cu cei care şi-au desfăşurat întreaga carieră în România, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

 

Scopul acestor puncte de stabilitate este de a stimula viaţa activă. În virtutea calităţii de stat membru UE pe care o are România, nu are trebui să aibă relevanţă unde este realizată. Scopul acestor puncte de stabilitate este de a stimula viaţa activă. În virtutea calităţii de stat membru UE pe care o are România, nu are trebui să aibă relevanţă unde este realizată, explică iniţiatorii.

 

 

 

Modificările propuse

 

Intervenţia legislativă are în vedere modificarea art. 85 alin. (4) din Legea nr.360/2024, în sensul menţionării exprese a faptului că la stabilirea punctelor de stabilitate se au în vedere şi perioadele realizate sau recunoscute ca atare în alte ţări, în condiţiile legii şi ale regulamentelor europene sau acordurilor bilaterale privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Acest lucru va asigura că toţi cetăţenii care au muncit în alte state beneficiază de aceleaşi drepturi în ceea ce priveşte calculul pensiilor.

Modificarea prevederilor legale reflectă principiul cumulării perioadelor de asigurare, consacrat de Regulamentul (CE) nr. 883/2004. Pensia comunitară va fi calculată în funcţie de întreaga carieră contributivă a beneficiarului, inclusiv perioadele de cotizare realizate în alte state, cu respectarea principiului pro-rata temporis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel