România poate profita de alegerea lui Trump? Adrian Negrescu: Moment T0 pentru România
Alegerea lui Donald Trump în...
Prețurile la nivel național au continuat să înregistreze o tendință ascendentă, dar cel mai semnificativ obstacol pentru cei care căutau locuința visată a fost creșterea costurilor creditelor. Cu toate că finalul anului a adus noi provocări, cum ar fi anunțul majorării cotei reduse de TVA la 9%, a venit și o veste bună în ceea ce privește finanțarea.
"În 2023, IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor) a înregistrat o creștere aproape imperceptibilă. În primul trimestru, valoarea sa a fost de 5,98%, în al doilea trimestru - 5,94%, în al treilea trimestru - 5,96%, iar în al patrulea trimestru, din nou, 5,98%. Prognosticăm că în primele trei luni ale anului următor, valoarea IRCC va fi de 5,97%", a declarat Doru Iliescu, General Manager al Imobiliare.ro Finance, brokerul de credite din cadrul grupului Imobiliare.ro.
IRCC este un indice de referință pentru creditele consumatorilor și se calculează pe baza cotațiilor zilnice la depozitele interbancare. Evoluția sa este influențată de nivelul lichidității din piață, dobânzile facilităților permanente ale BNR și operațiunile de piață ale băncii centrale. Acest indice este utilizat pentru calcularea creditelor de consum începând cu mai 2019. Practic, majorarea înregistrată în ultima parte a acestui an va avea un impact minor asupra ratelor, cu doar câțiva lei în plus.
"Astfel de fluctuații mici nu afectează semnificativ costul creditului, dar indică poziționarea indicatorilor într-o fază de stabilizare, în loc de așteptata creștere semnificativă. Din perspectiva noastră, situația actuală este de fapt mai favorabilă, sugerând o revenire durabilă la dobânzi reduse, care vor rămâne la niveluri mici. Schimbările bruște sunt, în general, imprevizibile, cu trenduri care pot oscila în orice direcție, din cauza efectului de ricoșeu", a adăugat Iliescu.
"De faptul că băncile active în domeniul creditării ipotecare se angajează să ofere costuri reduse, sub nivelurile de referință, pentru perioade limitate, putem deduce că sistemul are așteptări pozitive privind revenirea la o creditare mai atractivă, cel târziu în a doua jumătate a anului 2024", a concluzionat General Managerul Imobiliare.ro Finance.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...