Vești proaste pentru Putin: Totul se duce de râpă în Rusia
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Se apropie el și momentul când oamenii se vor trezi la realitate
Se apropie el și momentul când oamenii se vor trezi la realitate
Sectorul auto este la pământ, producția industrială este în scădere puternică. Iar, potrivit unui sondaj realizat de Fundația Națională pentru Sondarea Opiniei Publice (FOM), 73% dintre antreprenorii țării au avut de suferit din cauza sancțiunilor introduse de Occidentul pentru invazia Ucrainei. 

Dacă așa ceva s-ar întâmpla într-o țară civilizată, unde grija pentru nivelul de trai al populației constituie o prioritate absolută a guvernanților, lumea ar fi ieșit în stradă, s-ar fi mobilizat și ar fi schimbat ceva în bine. În Rusia însă oamenii fie sunt prea îndoctrinați, fie prea speriați pentru a acționa. Serviciile speciale și structurile de ordine controlează tot, nu permit nici o mișcare care ar putea tulbura liniștea și planurile președintelui Vladimir Putin. 

Fără industrie, dar cu votcă

Industria auto din Rusia a suferit luna trecută o cădere fără precedent a producției sale, cu doar 3.720 de mașini asamblate, față de aproximativ 112.000 în mai a anului trecut. Sectorul, care se bazează în mare măsură pe investiții și echipamente străine, a avut de suferit, pe de o parte, de penuria globală de semiconductori și, mai recent, de exodul constructorilor auto internaționali din cauza conflictului din Ucraina.

Pe de altă parte, producția industrială din Rusia a continuat să scadă în luna mai, după ce în aprilie a trecut pe roșu pentru prima dată de la începutul conflictului din Ucraina, potrivit cifrelor publicate  de agenția de statistică Rosstat. În mai, producția industrială - un indicator al temperaturii economiei - a scăzut cu 1,7% pe an. Comparativ cu aprilie 2022, acesta a scăzut cu 1,9%, după un început de an foarte dinamic.

Și sectorul minier a avut de suferit, producția de cărbune scăzând cu 4% față de anul trecut. Europa a decis să impună un embargo asupra cărbunelui rusesc începând cu luna august. Producția de petrol și gaze s-a redus cu 3% față de anul precedent. În schimb, producția de votcă a crescut cu 3,8% în luna mai, iar cea de vin dulce cu 39,3% față de anul trecut. 

Acesta este adevăratul tablou

Rusia a fost lovită de mai multe runde de sancțiuni occidentale după intervenția sa militară din 24 februarie în Ucraina, inclusiv embargouri asupra unor exporturi cheie care au crescut inflația, deja ridicată de la pandemia Covid-19. Autoritățile dau asigurări că sancțiunile nu afectează aproape deloc economia și preconizează că, după o recesiune de aproximativ 8% în acest an, țara ar trebui să revină pe creștere până în 2024.

Cu toate acestea, economiștii consideră că răul se va întâmpla în următoarele luni, pe măsură ce impactul sancțiunilor devine tot mai vizibil și se resimte asupra veniturilor rusești. Potrivit unui sondaj FOM, sancțiunile occidentale au afectat 73% dintre antreprenorii ruși. La chestionar au participat 735 de antreprenori ruși. Doar 25% dintre antreprenori nu au observat niciun impact negativ, iar 2% nu au știut ce să răspundă.

În ceea ce privește modul în care s-a manifestat această înrăutățire, majoritatea antreprenorilor (44% din totalul respondenților) au menționat o reducere a numărului de comenzi din partea clienților. Dintre cei care au remarcat un impact negativ al sancțiunilor, procentul a fost de 60.

A doua cea mai importantă deteriorare a fost creșterea inflației și a costurilor (41% și, respectiv, 56%). Primele trei efecte negative au fost dificultățile logistice (39% și, respectiv, 53%). În plus, proprietarii de întreprinderi au menționat neplata datoriilor, întârzieri în efectuarea plăților, creșterea ratelor dobânzilor la credite, probleme cu transferurile și decontările și dificultăți în plata impozitelor și a chiriilor.

Conform sondajului, majoritatea antreprenorilor (64%) au fost nevoiți să facă schimbări în activitatea lor. Dintre aceștia, 27% dintre cei care cred că sancțiunile i-au ocolit. 23% dintre cei care au observat impactul negativ nu au schimbat nimic. Oamenii de afaceri modifică în principal prețurile pentru bunuri și servicii (46%), caută noi clienți (33%) și schimbă furnizorii (28%).

Majoritatea respondenților - 53% - consideră că războiul sancțiunilor va avea doar efecte negative. În același timp, 13% dintre antreprenori consideră că cererea ar putea crește. 12% preconizează o scădere a concurenței, în timp ce 6% se așteaptă la înlocuirea importurilor și la o creștere a industriei rusești.

Citește și Oligarh rus: Ajunge! Nu mai condamnați DEGEABA oameni de afaceri!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel