Veștile bune continuă pentru cei cu rate la bănci. O nouă scădere a ROBOR
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Veste bună pentru românii care dețin credite. Indicele ROBOR scade
Veste bună pentru românii care dețin credite. Indicele ROBOR scade
Indicele ROBOR își contină scăderea ceea ce este o vest efoarte bună pentru cei care au credite la bănci.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut vineri la 7% pe an, de la 7,02% pe an, în şedinţa precedentă, un nivel mai scăzut fiind întregistrat pe 13 iulie, de 6,99%, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 7,34%, de la 7,35%, în timp ce ROBOR la 12 luni a stagnat la 7,69% pe an.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,71% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 4,06%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare. 

Banca Naţională a României este banca centrală a României, instituţie publică independentă, conform Legii nr.312 din 28 iunie 2004 privind Statutul Băncii Naționale a României și Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene, ratificat prin Legea nr. 157/2005.

Obiectivul fundamental al BNR este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor. Banca Naţională a României sprijină politica economică generală a statului, fără a prejudicia îndeplinirea obiectivului său fundamental.

O atribuţie principală a Băncii Naţionale a României este elaborarea şi aplicarea politicii monetare şi a politicii de curs de schimb.

Alte atribuții ale BNR sunt: autorizarea, reglementarea și supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit - în scopul asigurării funcţionării şi viabilităţii sistemului bancar -, promovarea şi monitorizarea bunei funcţionări a sistemelor de plăţi pentru asigurarea stabilităţii financiare, emiterea de monedă, stabilirea regimului valutar și administrarea rezervelor internaţionale ale României. Din decembrie 2015 BNR este autoritate națională de rezoluție pentru sectorul bancar.

BNR oferă permanent publicului informaţii, date statistice şi explicaţii detaliate privind activitatea proprie şi a sistemului bancar, precum şi analize referitoare la evoluţiile macroeconomice şi financiare interne şi internaţionale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel