Viața la bloc. Legea mirosurilor. La cine se referă și ce prevede

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Vizează și mirosurile din bloc?
Vizează și mirosurile din bloc?
Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului, mai pe scurt, Legea mirosurilor, a trecut deja de votul Parlamentului și se află pe masa președintelui țării.

De la bun început trebuie precizat că Legea mirosurilor vizează firmele situate fie în incinta blocurilor de locuințe, fie în imediata lor apropiere, deranjează din punct de vedere olfactiv locatarii. 

Sub forma votată de parlamentari actul normativ obligă firmele și alți operatori economici a căror activitate poluează mediul înconjurător cu mirosuri grele, deranjante, să dispună de sisteme proprii de monitorizare a disconfortului olfactiv generat, să elaboreze și să respecte planuri de gestionare a disconfortului olfactiv. 

Spre exemplu, potrivit Legii mirosurilor ar putea fi sancționate firmele ce dețin rampe sau platforme de gunoi, în cazul, foarte probabil, de altfel, în care apare un incendiu, incineratoare de deșeuri, crescătorii de animale, dar și unele întreprinderi individuale, care sunt, de fapt, crescători de animale, cu sediul în apropierea zonelor, precizează, în context, Avocatnet. De subliniat că mirosul de mâncare de pe scara blocului nu poate fi considerat un pericol asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului.

Citește și Viața la bloc. Reparații în apartament. Amenzi și de 100.000 de lei

“Planul de gestionare a disconfortului olfactiv se elaborează de către operatorii economici/titularii activităților care pot genera disconfort olfactiv”, apare în continuare în Legea mirosurilor. Același document definește planul de gestionare a disconfortului olfactiv ca fiind un “plan de măsuri cuprinzând etapele care trebuie parcurse în intervale de timp precizate, în scopul identificării, prevenirii şi reducerii disconfortului olfactiv care se realizează atât în cazul unor instalaţii/activități noi sau a instalaţiilor/activităților existente cât şi în cazul unor modificări substanţiale ale instalaţiilor/activităților existente”.

Legea mirosurilor a fost concepută, așa cum spun și inițiatorii ei pe site-ul dedicat acestei legi, pentru a obliga operatorii economici care generează mirosuri "să ia toate măsurile referitoare la prevenirea şi reducerea disconfortului olfactiv, astfel încât să nu afecteze sănătatea populației şi mediul în întregul său".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel