Viața la bloc. Faci pușcărie dacă ai astfel de echipamente în casă
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Administratorul de bloc are o sumedenie de îndatoriri / Foto: Freepik
Administratorul de bloc are o sumedenie de îndatoriri / Foto: Freepik
O lege intrată recent în vigoare prevede pedepse cu închisoarea pentru cei care își instalează în casă dispozitive care pun în pericol viața colocatarilor dar și siguranța clădirii.

Care sunt dispozitivele

Echipamentele despre care se vorbește sunt cele care produc energie termică. Acestea trebuie să nu prezinte niciun risc privind intoxicarea, asfixierea, incendiile, exploziile sau riscurilor privind sănătatea populației.

Totodată este necesară utilizarea și montarea unor instalații și echipamente a căror performanțe să asigure și să garanteze gradul de siguranță impus de legislația în vigoare pentru infrastructură și pentru sănătatea populației.

Sancțiuni pentru nerespectarea legii

Sancțiunea se regăsește în Legea nr. 196/2021 pentru completarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, care se aplică deja de anul trecut și cuprinde mai multe schimbări la legislația privind producerea și furnizarea căldurii în sistem centralizat.

Printre altele, ea introduce în legislația țării noastre infracțiunea de montare a unor instalații periculoase pentru cei din jur sau pentru clădirea în care au fost montate și care poate aduce pedepse cu închisoarea cuprinse între trei luni și doi ani sau amenda - dar, atenție, e vorba de amenda penală!

"Montarea și punerea în funcțiune a unor instalații sau echipamente în interiorul unei locuințe sau al unui condominiu, care pun în pericol sănătatea populației sau integritatea infrastructurii edilitare, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă", se precizează, mai exact, în noua lege.

O altă faptă care se pedepsește cu închisoarea este și sustragerea de energie termică. Acum acest lucru reprezintă infracțiune de furt și va fi pedepsită potrivit legislației penale.

Citește și: Viața la bloc. Bormașina îți aduce amenzi uriașe și muncă în folosul comunității

Cine răspunde de constatarea modificărilor

Constatarea modificărilor făcute instalațiilor, fie ele sisteme periculoase pentru cei ce locuiesc în apartament sau pentru vecini sau sisteme concepute pentru a fura energie termică, se va face de către reprezentanții furnizorilor de utilități sau cei ai administrației locale.

Legea mai prevede și faptul că în imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2021 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.

În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel