Viața privată, IA, transporturi, brevete... Bruxelles renunță la mai multe texte de lege

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Comisia Europeana
Comisia Europeana
În cadrul prezentării programului său de lucru pentru 2025, Bruxelles a anunțat retragerea a treizeci și șapte de proiecte de lege aflate în curs de negociere și abrogarea a patru legi existente. Motivul: blocaje sau redundanțe.

În timpul prezentării programului de lucru pentru 2025 al Comisiei Europene – ale cărui principale direcții erau deja cunoscute –, ceea ce a atras cel mai mult atenția au fost textele pe care Bruxelles a decis să le retragă pur și simplu.

Nu mai puțin de treizeci și șapte de texte legislative – un număr considerabil – vor fi astfel abandonate anul acesta. „Propuneri aflate în așteptarea unei decizii din partea Parlamentului și a Consiliului”, a declarat Maros Sefcovic, comisarul european responsabil cu comerțul, securitatea economică, relațiile interinstituționale și transparența, explicând jurnaliștilor că UE renunță la ele, considerând că „pare puțin probabilă realizarea de noi progrese”.

IA și viața privată

Alte patru legi existente sunt de asemenea abrogate, vizând măsuri din sectorul agriculturii, al statisticilor europene și al transportului rutier de mărfuri. De cele mai multe ori, acestea au fost deja înlocuite de alte norme ulterioare sau sunt redundante cu alte legislații. „Ei abrogă texte pe care nu le mai aplică, deoarece aplică altele”, constată un observator, citat de cotidianul economic Les Echos.

Decizii greu de explicat

De exemplu, la doar o zi după marele Summit privind inteligența artificială de la Paris, unde UE a afișat ambiții majore, Bruxelles a anunțat eliminarea unui text ce urma să reformeze regulile privind răspunderea pentru daunele cauzate de IA, spre nemulțumirea Biroului European al Uniunilor de Consumatori (BEUC).

Acesta regretă, de asemenea, retragerea unui proiect de lege privind confidențialitatea comunicațiilor electronice (ePrivacy), precum și a celui referitor la drepturile pasagerilor feroviari. „Când consumatorii folosesc inteligența artificială, trebuie să fie siguri că cineva va fi tras la răspundere în caz de problemă. Când călătoresc, trebuie să fie siguri că drepturile lor vor fi respectate. Cum se va asigura Comisia că se iau măsuri?”, a venit replica directorului general al BEUC, Agustín Reyna. „Comisia Europeană nu trebuie să asculte doar interesele industriei. Protecția consumatorilor trebuie să fie o prioritate.”

Despre ePrivacy, Maros Sefcovic a părut să tempereze lucrurile în fața presei. „Este vorba despre texte blocate, deci ce putem face? Le retragem și încercăm poate să abordăm problema dintr-un unghi diferit? Dar acum ni se spune să nu le retragem, așa că vom vedea, dar colegislatorii trebuie să ajungă la un acord.”

Transporturile, în vizor

În ansamblu, sectorul transporturilor este cel mai afectat, mai multe proiecte fiind eliminate, printre care cel privind taxarea camioanelor grele, revizuirea regulilor de acces pe piața autobuzelor și autocarelor, reforma sistemului de alocare a sloturilor aeroportuare sau un text de „codificare” privind greutatea și dimensiunile camioanelor (care reunește mai multe modificări ale unui singur regulament).

Un proiect de lege privind brevetele esențiale standard a fost, de asemenea, abandonat, spre „stupoarea” Fair Standards Alliance, o organizație industrială care pledează pentru acordarea de licențe pentru tehnologii standardizate (precum 5G sau Wi-Fi) în condiții echitabile, rezonabile și nediscriminatorii. Decizia „contrazice apelul lui Mario Draghi de a pune inovația în centrul eforturilor Europei pentru competitivitate și de a elimina barierele care împiedică inovația industriilor puternice ale Europei”, a estimat organizația, solicitând „cu insistență” Comisiei să își reconsidere poziția.

În schimb, un proiect de lege privind partajarea datelor financiare în interiorul Uniunii, apreciat de sectorul fintech, dar criticat vehement de asigurători, pare să fi obținut un răgaz, reușind în ultimul moment să evite eliminarea și fiind plasat în categoria „texte suspendate”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel