Viktor Orban, apel către Comisia Europeană: Deblocați banii!
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a trimis o scrisoare președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În scrisoarea trimisă încă din 18 martie, premierul ungar Viktor Orban a cerut Comisiei Europene să-i deblocheze fondurile ce revin Ungariei în cadrul planului european de redresare post-pandemie, inclusiv partea de împrumuturi pe care până în prezent nu intenţiona să o acceseze, precizând că intenționează să folosească o parte din aceste fonduri pentru activităţi umanitare, apărare, controlul graniţelor şi alte acţiuni legate de gestionarea crizei umanitare după invazia rusă în Ucraina.

Ungaria a primit până în prezent peste 450.000 de refugiaţi din Ucraina şi ''responsabilitatea comună'' a statelor UE este esenţială în gestionarea acestei crize, remarcă premierul ungar în scrisoarea sa. ''În acest scop, Ungaria nu cere decât un acces imediat şi efectiv la fondurile europene care îi sunt alocate şi să le poată folosi în mod flexibil pentru destinaţiile cele mai adecvate în gestionarea crizei'', subliniază Viktor Orban, care la alegerile legislative din 3 aprilie se va confrunta cu un front unit al opoziţiei.

Premierul ungar precizează că în final guvernul său a decis să solicite şi partea de împrumuturi din PNRR, circa 9 miliarde de euro, după ce hotărâse să acceseze numai componenta de granturi din planul european de redresare post-pandemie.

Citește și Război în Ucraina. "Pe masa NATO se află propuneri PERICULOASE", spune Viktor Orban

Ajutor pentru o frabrică

Merită precizat că Executivul european a aprobat măsurile Ungariei de a acorda un ajutor de 209 de milioane de euro grupului sud-coreean SK Innovation Co pentru fabrica sa de baterii destinate automobilelor electrice, a treia în această ţară, transmite Reuters.

Proiectul va ajuta la crearea de locuri de muncă şi la dezvoltarea regiunii, fără a distorsiona concurenţa, a precizat Executivul comunitar.

La această fabrică vor fi produse baterii litiu-ion şi module de baterii pentru vehiculele electrice. SK Innovation livrează baterii pentru maşinile electrice produse de Volkswagen, Ford Motor, Hyundai Motor şi alte companii auto. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel