Vin și vești bune. Prețul gazelor în Europa scade

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Securitatea energetică, extrem de importantă
Securitatea energetică, extrem de importantă
Dupa cascada de vești proaste generată de criza economică și războiul din Ucraina, acum se întrevede și o rază de lumină.

Este vorba despre prețurile europene la gazele naturale care au scăzut pentru a treia zi, în condițiile în care combustibilul aflat în depozitele din Europa a depășit ușor norma sezonieră.

Marți, prețul de referință al gazelor a scăzut cu până la 2,5%, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultima săptămână. Depozitele de gaze de pe continent sunt pline în proporție de 72%, față de media ultimilor cinci ani de 70,1%.

Europa s-a grăbit să își refacă stocurile de gaze înainte de sezonul de vârf al cererii de iarnă pentru a gestiona riscurile asociate cu aprovizionarea continuă din Rusia. Pentru a atinge acest obiectiv, a importat mult mai mult gaz natural lichefiat decât de obicei.

Fluxurile rusești prin Nord Stream, principalul gazoduct către continent, au fost în general stabile, la aproximativ 20% din capacitatea sa normală, de la sfârșitul lunii iulie, când Moscova a redus livrările de la 40%. Gazprom PJSC din Rusia a invocat probleme legate de întreținerea turbinelor, inclusiv întârzieri legate de sancțiunile care au dus la întârzierea returnării  echipamentelor, pentru reducerea fluxurilor.

Între timp, comenzile de gaze norvegiene au scăzut marți, după o scădere de 3,6% în ultimele patru zile. Mai multe instalații considerate cruciale pentru aprovizionarea Marii Britanii și a Europei continentale sunt fie în plin sezon de revizii, fie programate să înceapă în această săptămână.

Gazul olandez pe prima lună, referința europeană, s-a tranzacționat cu 2,5% mai ieftin, la 188,30 euro pe megawatt-oră, la ora 8:57, ora Amsterdamului.

Citește și: La iarnă Europa se va lupta cu Japonia, China și Coreea de Sud pentru resurse

În timp ce europenii se luptă să renunțe la gazul rusesc, înlocuirea acestuia cu gazele naturale lichefiate (GNL) ar putea să se lovească de o nouă problemă, cererea din Japonia, Coreea de Sud și China. 

Țările asiatice, care se numără printre cei mai mari importatori de GNL și cărbune din lume, au în comun cu Europa iarna, un sezon de vârf al cererii pentru încălzire. Este încă prea devreme pentru ca meteorologii să facă previziuni exacte privind modelele meteorologice de iarnă, dar orice prognoză privind scăderi abrupte ale temperaturilor în cele trei țări ar putea declanșa o luptă mai intensă pentru resurse. 

Concurența internațională pentru combustibil a crescut de când invazia Rusiei în Ucraina a bulversat fluxurile comerciale globale, contribuind la creșterea prețurilor la cărbune și gaze naturale la niveluri record. În Europa, problema tinde să devină și mai acută. Comisia Europeană va pune în aplicare o interdicție totală asupra cărbunelui rusesc începând de săptămâna viitoare, în timp ce Gazprom PJSC a redus fluxurile de gaze către Europa. Rusia a fost, din punct de vedere istoric, cel mai mare furnizor de gaz al Uniunii Europene, acoperind aproximativ 40% din cerere.

O iarnă mai rece decât în mod normal ar putea duce la creșterea prețurilor dacă livrările rusești către Europa rămân scăzute, deoarece va fi foarte dificil să se găsească alte resurse, sunt de părere analiștii Bloomberg.

Națiunile europene se grăbesc să se pregătească pentru iarnă, reducând consumul de gaze și stimulând importurile de GNL pentru a umple depozitele, dar și repornind centralele electrice pe bază de cărbune pe care le-au scos de la naftalină. Până acum, au primit o mână de ajutor din partea Asiei: China a redus importurile de cărbune și GNL după ce a crescut producția internă și suferă, de asemenea, o încetinire economică din cauza carantinelor impuse din cauza pandemiei.

Toate cele trei țări asiatice au produs, de asemenea, mai multă energie din surse regenerabile. Japonia și Coreea de Sud au stabilit recorduri în ceea ce privește energia solară în luna mai, în timp ce China a consumat mai puțin cărbune în prima jumătate a anului, în timp ce sursele curate, precum energia hidroelectrică, au crescut.

Chiar și așa, achizițiile suplimentare din Europa au ridicat costurile spot ale GNL și cărbunelui la niveluri record în acest an. Țări în curs de dezvoltare precum Bangladesh și Pakistan suferă deja pene de curent zilnice, deoarece nu își permit să plătească prețurile aflate în urmcare.

Concurența ar putea deveni și mai acerbă la începutul iernii. Odată ce Japonia și Coreea de Sud vor începe să își constituie rezervele de gaze, piața spot de GNL ar putea înregistra mai multe achiziții din partea acestor țări. De asemenea, stocurile japoneze de cărbune sunt extrem de scăzute, iar cele două națiuni vor trebui să stimuleze achizițiile de combustibil pentru centralele electrice spre sfârșitul anului. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel