Vin vremuri grele pentru cei cu credite, atrage atenţia Adrian Negrescu
Autor: Dana Mihai | 01 aug 2022, 21:59
EXCLUSIV
Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre evoluția ROBOR și despre trecerea creditului la IRCC.

"Vin vremuri grele pentru cei cu credite. Inevitabil vom ajunge în situația ca zeci de mii de români să nu își mai poată plăti ratele la credite și, din păcate, să fie executați silit, să rămână fără case, fără bunurile cu care am garantat. Vina este una impărțită – atât a oamenilor care s-au îndatorat peste măsură cât și a bancherilor care au acordat credite peste puterea de plată a populației.

Creșterea dobânzilor nu face altceva decât să amplifice aceste probleme și, dacă ne uităm la scenariile BNR, rata creditelor neperformante ar putea crește de la 3,3 la 9,9% în 2022, în cea mai neagră situație",a declarat Adrian Negrescu.

Soluția de la trece la IRCC este una temporară, amână inevitabilul

"ROBOR-ul va continua să crească însă nu cred că se va trece de plafonul de 10%, pentru că ar însemna un efort prea mare pentru majoritatea clienților. Adăugați la un ROBOR de 10% costurile băncii (2-3%) și veți vedea că la un credit de 100.000 euro, luat pe 30 de ani, înseamnă că plătești de 3 ori suma respectivă ceea ce este enorm.

Soluția de la trece la IRCC este una temporară, amână inevitabilul. Și IRCC va urma trendul ROBOR și va crește, astfel că singura variantă optimă este o refinanțare a creditului, care poate aduce o rată mai mica în următorii ani și o dobândă fixă. Atenție însă la condițiile de finanțare, la costuri. Românii ar trebui să compare mai multe oferte din piață, pentru a vedea care are costuri mai bune", a explicat analistul.

Din păcate, va trebui să ne obișnuim cu banii scumpi

"Pentru cei care au rămas sau vor rămâne fără salariu, să apeleze la amânarea ratelor timp de 2-3 luni, poate fi o soluție. Este vital ca atunci când își găsesc un job să înceapă din nou să plătească pentru că amânarea ratelor, în contexul creșterilor de dobândă, poate aduce rate cu 30% mai mari dacă apelează la maximul de 9 luni de amânare.

Din păcate, va trebui să ne obișnuim cu banii scumpi, cu credite tot mai costisitoare, cu un acces mai limitat la creditare cel puțin câțiva ani de acum încolo. Asta pentru că plătim și vom  plăti, în continuare, cu vârf și îndesat, factura crizei COVID când au fost tipăriți peste 9 trilioane de dolari și 6 trilioane de euro. Bani, hârtii pe bandă rulantă, care acum, prin inflație și dobânzi, se încearcă acoperirea lor", a mai zis Negrescu.

 

Citeşte şi: ROBOR se apropie de pragul de 8%. A atins un nou RECORD

 

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat vineri la 7,97% pe an, de la 7,85% pe an, în ziua precedentă, un nivel mai mare fiind înregistrat pe 1 februarie 2010, respectiv 8,15%, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 8,08% pe an, de la 7,97% pe an, anterior, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 8,19% pe an, de la 8,08% pe an, joi.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 2,65% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Curs valutar. Moneda națională urcă față de euro

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Crossuri externe