Vin vremuri tulburi pentru sectoarele auto și IT. Decizia liderului mondial în producția de semiconductori
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Aprovizionarea cu semiconductori a devenit un factor din ce în ce mai important pentru marile companii de tehnologie și automobile, întrucât cipurile continuă să fie greu de găsit. 
Aprovizionarea cu semiconductori a devenit un factor din ce în ce mai important pentru marile companii de tehnologie și automobile, întrucât cipurile continuă să fie greu de găsit. 
Liderul mondial în producția de cipuri, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), care furnizează semiconductori de înaltă tehnologie către industria auto sau pentru producția telefoanelor și laptopurilor, a avertizat cu privire la o creștere semnificativă a costului de producție.

Producătorul taiwanez va fi nevoit să recurgă la cea mai mare creștere de prețuri în urma majorării cu circa 20% a costurilor de producție.

TSMC este cel mai mare producător de cipuri din lume și compania responsabilă de procesoarele utilizate de Apple, AMD, Nvidia, Qualcomm și chiar unele produse Intel.

Conform informațiilor făcute publice, creșterea prețurilor variază în funcție de client, noul tarif intrând în vigoare la primirea notificării. TSMC a refuzat să confirme care sunt noile prețuri pentru cipurile produse de acesta.

Specialiștii au confirmat pentru Wall Street Journal că cele mai complexe și mai scumpe cipuri, cum ar fi procesoarele, vor costa cu aproximativ 10% mai mult, iar semiconductorii produși în număr foarte mare (cum sunt cei produși pentru constructorii de automobile) vor costa cu 20% mai mult decât în prezent. Noile prețuri vor fi valabile începând cu finalul anului acesta.

Aprovizionarea cu semiconductori a devenit un factor din ce în ce mai important pentru marile companii de tehnologie și automobile, întrucât cipurile continuă să fie greu de găsit. 

Raportul Wall Street Journal nu specifică dacă Apple va fi afectată de creșterile de preț ale TSMC sau dacă va alege să transfere aceste costuri suplimentare clienților prin creșteea prețurilor pentru produsele sale.

Dar TSMC este singurul furnizor din lume capabil să producă cipuri la nivelul și volumul dorit de Apple, care are nevoie de tehnologia producătorului taiwanez pentru a-și produce cipurile din seria A și seria M pentru produsele sale.

Dar creșterea prețurilor pentru ceea ce era deja una dintre cele mai importante și mai scumpe componente ale unui dispozitiv (de exemplu, două dintre cele mai scumpe părți ale iPhone 12 sunt modemul Qualcomm și A14 SOC) înseamnă că am putea fi îndreptați spre creșteri de preț pe unele dintre cele mai populare dispozitive din lume, spune publicația Theverge.

Citește și: Scumpirile la gaze îi afectează și pe cei care stau la bloc. Ce se întâmplă cu întreținerea

Noile prețuri vor reduce problemele de aprovizionare pentru TSMC întrucât va exista o cerere mai mică. Acest lucru îi va permite companiei asiatice să se focalizeze mai bine pe investițiile sale ambițioase pentru extinderea capacității, care includ cheltuieli de 100 de miliarde de dolari până în 2023, pentru planuri precum centrul său de producție de 12 miliarde de dolari din Arizona și pentru alte proiecte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel