Vine foametea? Mircea Coșea: Omenirea va resimți mai mult lipsa de alimente decât de energie
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
În opinia analistului, Ordonanța privind stocurile de alimente este o dovadă de înțelepciune
În opinia analistului, Ordonanța privind stocurile de alimente este o dovadă de înțelepciune
Profesorul Mircea Coșea a comentat Ordonanța pusă în dezbatere de Guvernul României privind stocurile de alimente pe care producătorii trebuie să le anunțe.

”Este o Ordonanță. O consider ca fiind un gest foarte înțelept din partea Guvernului, pentru că nu este cazul să prezentăm lucrurile așa, în tonuri dulci, fiți liniștiți, lucrurile merg bine, noi nu avem probleme cu criza. Dar criza este una foarte profundă și a început acum 10 ani de zile, în România nu s-a vorbit despre ea, poate nu a fost cazul, poate nu i-a interesat”, a spus profesorul de economie pentru B1TV. . 

Un lucru este însă cert, a subliniat analistul, și anume că în urmă cu nouă ani și jumătate, Organizația Națiunilor Unite a anunțat că omenirea a intrat într-o criză alimentară, care ține de evoluția a șapte factori obiectivi, pe care nu putem noi să-i reglementăm. Și care merg de la climă, la lipsa de apă, la fel de fel de elemente care țin de distrugerea terenurilor și așa mai departe. 

Trăgând o primă concluzie, Mircea Coșea a estimat că ”omenirea intră într-o etapă, unde alimentația devine o resursă limitată. Iar această resursă limitată trebuie distribuită cât mai bine, ca populația să nu sufere. În momentul de față, ultima notă de informare a FAO, departamentul specializat al ONU pentru alimentație și agricultură, arată că în lume sunt 1,5 milioane de persoane care sunt în foamete cronică. 

Produsele se vor scumpi din cel puțin două motive

Cam acesta este tabloul global. În prezent, această criză s-a accentuat prin războiul din Ucraina, pentru că Ucraina era un mare producător de cereale, nu pentru Europa, ci mai ales pentru nordul Africii și pentru Orientul Apropiat. Se poate spune că omenirea va suferi mai mult în anii ce vor veni din lipsă de alimente decât de lipsa de energie. 

Întrebat dacă prețurile la alimente vor crește, profesorul Coșea a subliniat că tocmai de aceea a spus că Ordonanța în discuție este dovadă de înțelepciune, ”pentru că trebuie să știm exact care este realitatea. Ce se întâmplă? România este un mare producător și, aici sublinieze, de materii prime agricole, pe care însă nu le procesăm. Iată de ce, prețurile la alimente este posibil să crească în România, din două motive. Unul este pentru că importăm foarte mult. Un import care aduce la fiecare produs și inflație. Iar în al doilea rând, pentru că există un blocaj al transporturilor, astfel că mărfurile care vin în România se vor scumpi”, a subliniat profesorul Coșea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel