Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
În cursul zilei de luni va fi prezentat buletinul COVID săptămânal, iar de marţi se va reveni la raportarea zilnică a cazurilor, au precizat reprezentanţii MS.
În urmă cu numai o lună, Ministerul Sănătăţii a decis să raporteze săptămânal cazurile noi de COVID, internările şi decesele. Potrivit MS, în intervalul 27 iunie - 3 iulie au fost înregistrate 7.726 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2.
1.307 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.
Ultimele informații despre Omicron
Varianta Omicron a coronavirusului are o capacitate ridicată de a ocoli anticorpii generaţi de o infectare anterioară, o posibilă explicaţie pentru actualul val de infectări apărut în pofida unor aşteptări privind crearea imunităţii de turmă în urma valurilor anterioare, relevă un studiu efectuat în Elveţia, relatează agenţia EFE.
Studiul mai arată că imunitatea obţinută prin vaccinarea anti-COVID-19 este superioară celei date de infectare, dar şi în cazul persoanelor vaccinate varianta Omicron are o capacitate semnificativă de neutralizare a anticorpilor.
Cercetarea, efectuată de Universitatea din Geneva şi de Spitalul Universitar din acest oraş, a analizat prin probe de sânge capacitatea de neutralizare a anticorpilor în cazul a 120 de persoane (vaccinate sau nevaccinate) infectate anterior cu una dintre variantele precedente ale coronavirusului SARS-CoV-2 - respectiv tulpina originală sau variantele Alfa, Beta, Delta şi prima subvariantă a Omicron (BA.1) - şi care s-au infectat din nou.
Copii internați la Timișoara
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ''Dr. Victor Babeş'' din Timişoara, pneumologul Cristian Oancea, a anunţat, vineri, că şase copii cu forme uşoare de COVID-19, dintre care trei sugari, au fost internaţi în ultimele 24 de ore în spital, după ce au fost consultaţi de medicii de la Spitalul de Copii "Loius Ţurcanu" din municipiu. Copiii au vârste cuprinse între trei luni şi 10 ani, iar la internare au prezentat un sindrom febril acut.
Pneumologul a mai declarat că vorbim despre un început al unui nou val pandemic, care se bazează pe două subtulpini Omicron, care este mult mai redus în România decât în restul Europei şi recomandă prudenţă şi purtarea măştii în locurile aglomerate, precum şi respectarea normelor de igienă cunoscute.
Având în vedere numărul în creştere a cazurilor de COVID-19, conducerea Spitalului "Victor Babeş" Timişoara a solicitat Direcţiei de Sănătate Publică creşterea numărului de paturi alocate cazurilor de infecţii cu SARS-CoV-2, dar şi redeschiderea unui compartiment de COVID-19 la Spitalul de Copii "Louis Ţurcanu".
"Vorbim despre un început de val şase. Din fericire, în România, cel puţin deocamdată, acest nou val care se bazează pe două subtulpini Omicron, BA4 şi BA5, este mult mai redus decât în restul Europei. Cele două subtulpini sunt însă mult mai contagioase, iar aceasta se vede şi în rapiditatea cu care se extinde infecţia. Sunt ţări care se confruntă acum cu zeci de mii de cazuri pe zi. Deocamdată, nu avem pacienţi internaţi în Terapie Intensivă, dar trebuie să fim pregătiţi pentru ce e mai rău. Cuvântul de ordine ar trebui să fie, în această perioadă, prudenţa. Aceasta nu înseamnă că trebuie să stăm în casă, să nu mergem în vacanţe, ci recomandarea noastră este să purtăm, în locurile aglomerate masca de protecţie. În mijloacele de transport, în magazine şi, evident, în continuare să ne spălăm pe mâini, să ne dezinfectăm după ce am intrat în contact cu suprafeţe care pot transmite virusuri. Dacă avem un simptom dintre cele specifice acestei boli, să ne izolăm, să cerem ajutorul medicilor şi chiar să mergem la evaluările COVID-19 care se fac in unităţile sanitare", explică dr. Cristian Oancea.
În prezent, în Spitalul "Victor Babeş" din Timişoara sunt internaţi 16 pacienţi cu forme uşoare de COVID-19, care au dezvoltat pneumonii ce necesită monitorizare, în condiţiile în care unii dintre ei au diverse comorbidităţi.
Concluzia unui studiu edificator
Concluzia cercetării este că varianta Omicron ''este foarte eficientă în ocolirea imunităţii naturale preexistente şi, într-o mai mică măsură, a celei induse prin vaccinare''. Numărul cazurilor de COVID-19 la nivel mondial a crescut cu 30% în numai două săptămâni, iar în Europa subvariantele Omicron BA.4 şi BA.5 sunt responsabile pentru noul val de infectări, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Cu toate acestea, datele preliminare sugerează că rata deceselor s-a deconectat de numărul de cazuri, comparativ cu valurile precedente înmulţirea infectărilor neprovocând o creştere semnificativă a internărilor la ATI şi a deceselor.
Citește și Plafonul de compensare a prețului medicamentelor. Precizări de la CNAS
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...