Violențe în Franța. Guvernul impune restricții și suplimentează forțele de ordine
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Polițiști bătuți, mașini incendiate, magazine devastate
Polițiști bătuți, mașini incendiate, magazine devastate
45.000 de polițiști mobilizați în Franța vineri seară, cu 5.000 de mai mult decât cu o seară precedentă.

La Marsilia, 28 de persoane au fost arestate. O cifră care, potrivit cotidianului Le Figaro, ar urma să crească în cursul nopții. ”Sunt mici grupuri care circulă în oraș. Pentru moment, dispozitivul polițienesc permite ținerea lor în frâu. Chiar dacă sunt numeroase tentative de jaf”, au declarat autoritățile orașului. 

Violenţele provocate în Franţa după ce un adolescent a fost împuşcat mortal marţi de un poliţist după refuzul de a se supune unui control rutier au determinat guvernul să impună restricţii în transportul public, în timp ce sunt anulate multe concerte şi rezervări hoteliere.

Preşedintele Emmanuel Macron a plecat de la summitul european desfăşurat la Bruxelles fără a mai susţine o conferinţă de presă, pentru a conduce celula ministerială de criză.

După această reuniune, şefa guvernului, Elisabeth Borne, a anunţat desfăşurarea de forţe mobile suplimentare şi a blindatelor jandarmeriei pentru a stăpâni violenţele care au loc de trei nopţi în numeroase oraşe din Franţa. "Evenimentele de mare amploare" vor fi anulate în toată ţară, pentru a avea mai multe forţe de ordine disponibile. De asemenea, autobuzele şi tramvaiele, adesea atacate de manifestanţii violenţi, nu mai circulă începând de la ora locală 21:00.

Preşedintele Macron a acuzat reţelele de socializare că alimentează această violenţă, astfel că a fost convocată vineri după-amiază o reuniune a guvernului cu reprezentaţii acestora pentru a le atrage atenţia asupra responsabilităţii ce le revine. Şeful statului a menţionat în special Snapchat şi TikTok, platforme pe care se organizează "adunări violente".

Guvernul francez va consolida şi controalele vamale pentru a opri intrarea în ţară a produselor pirotehnice, iar ministrul justiţiei Eric Dupond-Moretti a emis un ordin ce interzice ieşirile minorilor pe timpul nopţii, le-a cerut părinţilor să-şi îndeplinească obligaţiile legale, riscând în caz contrar sancţiuni, şi a luat măsuri pentru "consolidarea audierilor imediate" ale persoanelor violente deferite instanţelor.

Responsabilii principalelor religii din Franța au lansat un apel comun la ”dialog și la pace”, ”în aceste ore atât de încordate pentru țările noastre”, au scris ei într-un comunicat. La Seine-Maritime, un tânăr a decedat după ce a căzut de pe acoperișul unui magazin, unde s-a refugiat pentru a se feri din calea violențelor. 

Adolescentul ucis, pe nume Nahel, în vârstă de 17 ani şi cu un cazier încărcat, a fost oprit de poliţişti la un control rutier la Nanterre, în regiunea pariziană. Neavând permis de conducere, el a încercat să se sustragă controlului şi a fost împuşcat de un poliţist, care acum este cercetat penal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salina Praid a fost închisă. Veşti proaste pentru turişti

Veşti proaste pentru cei care plănuiau să viziteze...

Bani de la stat pentru montarea repartitoarelor. Află detalii

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a pus...

CFR modernizează haltele Costineşti Tabără şi Neptun

Veşti bune pentru cei care aleg trenul pentru a ajunge...

Programul Rabla Plus nu are succesul scontat

Sumele neconsumate în Programul "Rabla Plus" pentru...

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat - Video

Premierul slovac a fost împușcat și a fost dus la spital...


pixel