Această mișcare semnalează o schimbare radicală în politica SUA, comparativ cu abordarea predecesorului său, Joe Biden, care a evitat contactul direct cu Kremlinul și s-a concentrat pe sprijinirea militară și financiară a Ucrainei, scrie Bloomberg.
Într-o postare pe rețelele sociale, Trump a declarat că echipele lor vor ”începe imediat negocierile” și că primul pas va fi un apel către președintele ucrainean Volodimir Zelenski ”pentru a-l informa despre conversație”.
”Ne-am angajat să lucrăm împreună, foarte strâns, inclusiv prin vizite reciproce în țările noastre”, a scris Trump despre Putin. ”Vrem să oprim milioanele de morți din războiul dintre Rusia și Ucraina. Președintele Putin chiar a folosit sloganul meu de campanie, ‘COMMON SENSE’. Ambii credem foarte mult în el”.
Putin l-a invitat pe Trump la Moscova
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că Putin l-a invitat pe Trump la Moscova și că discuția dintre cei doi lideri a durat aproape o oră și jumătate. Pe lângă războiul din Ucraina, cei doi au abordat și situația din Orientul Mijlociu, potrivit agenției Interfax.
Piețele financiare au reacționat imediat la acest anunț, obligațiunile Ucrainei în dolari înregistrând creșteri. Potrivit Bloomberg, titlurile de stat ucrainene au fost cele mai performante dintre economiile emergente miercuri, pe fondul speranțelor că negocierile ar putea aduce o soluție diplomatică.
O schimbare radicală față de administrația Biden
Abordarea lui Trump contrastează puternic cu politica lui Joe Biden, care a refuzat să discute direct cu Putin de la începutul conflictului. Biden s-a axat pe consolidarea Ucrainei prin livrări masive de armament și sprijin financiar, pentru a întări poziția Kievului în eventuale negocieri cu Moscova.
Într-o evoluție paralelă, secretarul apărării Pete Hegseth a anunțat miercuri că Statele Unite nu vor susține aderarea Ucrainei la NATO și nu vor trimite trupe americane pentru a garanta un eventual armistițiu în războiul cu Rusia. Declarațiile lui Hegseth subliniază o schimbare clară de direcție a administrației Trump față de politica externă anterioară.
Echipa de negociere a SUA, condusă de Marco Rubio și John Ratcliffe
Trump a precizat că a desemnat o echipă de negociere pentru SUA, formată din:
Marco Rubio, secretar de stat
John Ratcliffe, directorul CIA
Michael Waltz, consilier pe securitate națională
Steve Witkoff, trimis special pentru Orientul Mijlociu
Această echipă urmează să inițieze discuțiile cu Rusia și Ucraina pentru a stabili o cale diplomatică spre încetarea războiului.
Eliberarea lui Marc Fogel, un semn de bunăvoință?
Anunțul lui Trump vine la doar o zi după ce Marc Fogel, un profesor american, a fost eliberat dintr-o închisoare rusă, unde ispășea o pedeapsă de 14 ani pentru acuzații legate de droguri. Administrația SUA l-a considerat deținut politic, iar Trump a descris eliberarea lui ca pe ”un semn pozitiv” din partea Moscovei privind disponibilitatea de a negocia.
”Acest gest arată că Rusia este deschisă spre dialog. Vom profita de această oportunitate pentru a pune capăt acestui război devastator”, a spus Trump marți.
Ce urmează?
Contactul direct dintre Trump și Putin ridică numeroase întrebări cu privire la viitorul implicării SUA în conflictul din Ucraina. Dacă negocierile avansează, ar putea marca o schimbare istorică în dinamica geopolitică dintre SUA, Rusia și Ucraina. În același timp, Trump va trebui să gestioneze reacțiile aliaților occidentali, care au susținut Kievul în ultimii doi ani.
Pentru moment, atenția globală este îndreptată spre posibila convorbire dintre Trump și Zelenski, care ar putea clarifica poziția Ucrainei față de acest nou efort diplomatic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând cu 1 ianuarie 2025 au intrat în vigoare noile...
Curtea de Apel București a...
Președintele Donald Trump a...
O inițiativă legislativă depusă...
Inflația din ianuarie în...
În ședința de joi, 13 februarie...
Asociația Producătorilor și...
Serviciile digitale ale ADR, inclusiv SEAP și...
România a fost vizată, în 2024,...
ANAF a transmis că a modificat...
Curs valutar BNR, 12 februarie.
Este o propunere lansată de...
Scădere abruptă a vânzărilor...
Apple revoluționează robotica...
Este concluzia unui studiu...
Poprirea pe salariu este un mecanism legal de recuperare...
Prețul aluminiului la bursa din Londra a înregistrat...
Jim Farley a schițat un tablou...
Posibile perturbări ale transportului public ca urmare a...
Comisia Europeană pregătește un...
O soluție pusă în aplicare pe aeroportul din Skopje.
Afacerea vinului continuă în ciuda tuturor provocărilor...
Commerzbank pregătește reduceri de personal și noi...