Virgil Popecu: Se pot depune proiecte pentru finanţarea investiţiilor în dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Virgil Popescu
Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a semnat luni ordinul pentru aprobarea schemei privind sprijinirea investiţiilor în dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice (baterii).

"Se pot depune proiecte pentru obţinerea finanţării pentru investiţii în dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice (baterii). Astăzi am semnat Ordinul pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat având ca obiectiv sprijinirea investiţiilor în dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice (baterii), precum şi a Ghidului specific - Condiţii specifice de accesare a finanţării din fonduri PNRR", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Proiectele pot fi depuse începând de luni, ora 18:00, până pe 28 decembrie 2022, ora 18.00, prin platforma electronică dedicată Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Vor fi finanţate proiecte pentru dezvoltarea de noi capacităţi de stocare a energiei electrice în baterii (instalaţii noi de stocare a energiei electrice acolo unde nu au existat până în prezent).

Activităţile finanţabile eligibile sunt: achiziţionarea de instalaţii/echipamente pentru construirea de capacităţi noi de stocare a energiei electrice în baterii; construcţii care fac obiectul proiectului de stocare a energiei electrice în baterii.

Sunt consideraţi solicitanţi eligibili microîntreprinderile, întreprinderile mici sau mijlocii (inclusiv întreprinderi nou înfiinţate), cât şi întreprinderile mari constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societăţile, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau constituite în conformitate cu legislaţia specifică din statul membru a cărei naţionalitate o deţin, ale căror proiecte au fost selectate drept câştigătoare în baza procedurii de ofertare concurenţială, care au înscrise în actul constitutiv activităţi privind producerea şi comercializarea de energie electrică, corespunzătoare diviziunii 35: "Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat" din clasificarea codurilor CAEN rev. 2.

Bugetul total aferent prezentei scheme este echivalentul în lei a sumei de 103,48 milioane euro, compus din 79,6 milioane euro fonduri europene asigurate prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă în cadrul PNRR şi 23,88 milioane euro fonduri naţionale prin aplicarea procentului de supracontractare de 30%.

Ajutorul se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor efectuate şi nu poate depăşi 167.000 euro per MWh de stocare şi 15 milioane euro pe întreprindere, pe proiect de investiţii, subliniază ministrul.

Durata de implementare a proiectului nu trebuie să depăşească data de 31 decembrie 2025. 

FNGCIMM a finalizat procesul de descentralizare

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a finalizat procesul de descentralizare declanşat în urmă cu doi ani, prin delegarea activităţilor de evaluare, acordare garanţii şi monitorizare a contractelor aferente acestora, către centrele regionale, a anunţat luni instituţia.

Astfel, FNGCIMM îşi consolidează prezenţa în plan naţional şi continuă demersurile de creştere a vizibilităţii internaţionale prin organizarea unei serii de evenimente ale Asociaţiei Europene a Instituţiilor de Garantare (AECM) la Bucureşti.

Conform unui comunicat, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, cea mai mare instituţie financiară nebancară care funcţionează în România, şi-a extins reţeaua teritorială la şapte sucursale şi zece reprezentanţe, finalizând astfel procesul de descentralizare declanşat în urmă cu doi ani, prin delegarea activităţilor de evaluare, acordare garanţii şi monitorizare a contractelor aferente acestora, către centrele regionale.

"Strategia de descentralizare a avut în vedere organizarea reţelei teritoriale FNGCIMM după modelul Agenţiilor de Dezvoltare Regionale şi a presupus deschiderea de noi unităţi, în paralel cu dezvoltarea echipelor tehnice pentru a consolida rolul şi activitatea celor 7 sucursale: Cluj, Timişoara, Craiova, Braşov, Ploieşti, Constanţa şi Iaşi, precum şi a celor 10 reprezentanţe: Oradea, Satu Mare, Arad, Slatina, Sibiu, Sfântu Gheorghe, Buzău, Galaţi, Suceava şi Bacău", se menţionează în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel